artikel

Bonuscultuur leidt tot graaien in plaats van groeien

Geen categorie

De bonuscultuur en zeer hoge beloningen leiden tot een mentaliteit waarin het gaat om graaien in plaats van groeien. Dat stelt managementgoeroe Henry Mintzberg.

Bonuscultuur leidt tot graaien in plaats van groeien
Bedrijven gaan kapot door bonuscultuur

De Canadees vindt de bonuscultuur in alle opzichten verkeerd. Iemand die een paar honderd keer meer verdient dan de gemiddelde werknemer van een bedrijf, is bezig met het kapotmaken van de organisatie.

Het straalt volgens Mintzberg de boodschap uit dat iemand honderd keer meer waard is dan een ander. Dat is fnuikend voor de motivatie op de werkvloer. Ook impliceert het dat de topman iets in zijn eentje heeft opgeknapt, terwijl het succes van een bedrijf de prestatie is van alle betrokkenen. Veel directies verdedigen hun beloningsbeleid door te stellen dat ze goede mensen mislopen als ze lage salarissen aanbieden. Mintzberg keert het om en stelt dat ze met zulke extreem hoge salarissen zeker niet de juiste mensen aantrekken.

Managers moeten niet worden afgerekend op cijfers. Bij de beoordeling moet ook de vraag worden gesteld, hoe een ander het in die functie zou doen en hoe de afdeling het zonder managers zou hebben gedaan. Daarbij zouden veel organisaties moeten kijken naar familiebedrijven, waar heel andere belangen de boventoon voeren.

Bronnen: ProfNews en  Management Team.

Boekentips

Reageer op dit artikel