artikel

Vijf tips voor excellent personeelsbeleid

Geen categorie

Hightech metaalbedrijf MESA was een van de ondernemingen die in 2012 de Malcolm Baldrige National Quality Award in de categorie kleine ondernemingen ontving, de hoogste Amerikaanse kwaliteitsprijs. 'Our biggest challenge is people, we value them above all else'. Human Resource manager Jami Lummus van deze onderneming uit Tulsa, Oklahoma legt uit hoe MESA erin slaagt aan de hand van vijf principes een uitstekende werkgever te zijn en te blijven.

1. Haal de juiste mensen binnen
MESA wil mensen hebben die graag leren en zich willen verbeteren. Geen jammeraars, maar mensen die mogelijkheden en oplossingen zoeken. 

2. Laat werknemers zien hoe speciaal en belangrijk ze zijn
MESA staat bekend om zijn uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook bijzonder is dat nieuwelingen bij wijze van initiële kennismaking bij hun aanstaande teamgenoten thuis op bezoek gaan. Ze worden ook voorgesteld aan de leden van het topmanagement, waarna na 90 dagen en dan weer na zes maanden een tweede en derde ontmoeting plaatsvindt.

3. Werk als een team
'Eén voor allen, allen voor één' is het bedrijfsmotto bij MESA. Het bedrijf zoekt geen lone rangers, die alle credits naar zich toetrekken en collega's geen erkenning willen geven voor gezamenlijke prestaties.

4. Stimuleer en sta garant voor leren en groeien
Elke werknemer krijgt een ontwikkelingstraject aangeboden. Dit traject, dat gekoppeld is aan de strategische doelstellingen van het bedrijf, maakt duidelijk waar de betrokkene aan toe is en welke vervolgstappen in het vooruitzicht liggen.  

5. Geef mensen de juiste tools en training
Jaarlijks wordt 2000 dollar voor training per werknemer gereserveerd, een bedrag dat terugbetaald wordt indien hij of zij de training met succes voltooit. Voor werknemers die voor het bedrijf lange tijd van huis moeten zijn, zijn voorzieningen getroffen.
'Onze belangrijktse bron voor het vinden van de juiste man of vrouw ligt intern', zegt Lummus. Een op de vijf werknemers is bij MESA binnengekomen dankzij doorverwijzing van familie of vrienden. Maar aan vriendjespolitiek wordt niet gedaan.

Bron: Nistbaldrige, kijk ook op greatplacetowork.nl.

Boekentip: Leidinggeven aan professionals. Het verzilveren van creativiteit.

Reageer op dit artikel