artikel

Invloed van tweets

Geen categorie

De afgelopen tijd kreeg ik een paar uitnodigingen van leerlingen voor Twitter. Op een paar uitnodigingen ben ik ingegaan. Het is altijd goed om te zien wat jongeren bezighoudt en hoe ze omgaan met Twitter. Ook zie je hoe er, net als tien  jaar geleden met MSN, een twittertaal is ontstaan. Er zijn nieuwe woorden ontstaan. […]

De afgelopen tijd kreeg ik een paar uitnodigingen van leerlingen voor Twitter. Op een paar uitnodigingen ben ik ingegaan. Het is altijd goed om te zien wat jongeren bezighoudt en hoe ze omgaan met Twitter.
Ook zie je hoe er, net als tien  jaar geleden met MSN, een twittertaal is ontstaan. Er zijn nieuwe woorden ontstaan. Wie weet wat 'mahoomies' zijn, wat 'beliebers'  zijn (volgers van respectievelijk Austin Mahone, de selfmade YouTube-artiest, en Justin Bieber), wanneer je OMW (On My Way) gebruikt of OMG (Oh My God)?

Wat je zou denken als leerlingen docenten volgen is dat ze ook veel over school twitteren, maar dat valt wel mee. Het gaat over sport en hobby's en idolen, hw (huiswerk) en soms observaties als 'slapen'. 'verveel me', 'omw Heemstede'. (Misschien hebben ze toch wat opgestoken van tips over 'mediawijsheid' en sporen op internet – i.vm. later als je groot bent en wilt solliciteren.)

Vorige week bleek uit een onderzoek dat Twitter onder 13-16-jarigen nu weer het meest gebruikte sociale medium is, naast Instagram (in opkomst) en What's app (die laatste twee voor het doorsturen van foto's). Hyves wordt nu het meest gebruikt door 40-plussers en Facebook weer wat meer door studenten. De helft van de Nederlandse jongeren volgt docenten en omgekeerd, was gisteren in het nieuws.

Wat maakt Twitter zo aantrekkelijk boven Facebook of Instagram of What's App? Direct je tweet posten en direct RT? Op Facebook kun je samen chatten als iemand online is. Te weten dat meer mensen je tweets kunnen lezen (als ze openbaar zijn), dan alleen je volgers? Of dat je vrijblijvender over allerlei onderwerpen kunt tweeten?

Iedereen post wat hem/haar leuk/ interessant lijkt of wat op dat moment je doel dient. Op Facebook is het zo dat je meer gericht post over privé-zaken/leven/foto's in je eigen kring. Twitteren is grappiger, omdat je als je door nieuwe tweets scrollt ook gewoon leuke tweets tegenkomt, over grote en kleine dingen. Over vertraging op NS-perrons, maar ook serieuze zaken als pestgevallen op school. Maar ook tweets van Austin en Bieber als je die volgt. En tieners zweren bij wat 'Austin says: it's annoying when people are mean to someone they've never met'.

En zo kunnen zelfs tweets gedrag beïnvloeden. Het is maar dat je het weet.

Carolien Kok is docent Informatiekunde aan het Kennemer College Beverwijk en mediacoach. Ze publiceert binnenkort bij Kluwer het boek ' Efficiënt werken met gratis webtools'. Meer informatie over haar: ga naar haar site.

Reageer op dit artikel