artikel

8 leiderschapslessen uit de sport

Geen categorie

Het bedrijfsleven kan veel van de sportwereld leren over leiderschap. Stuart Lancaster, coach van het Engelse rugbyteam, heeft 8 adviezen voor businessleiders.

1. Het gaat om veel meer dan winnen alleen
Lancasters doel na zijn aantreden in maart 2012 was zeer ambitieus. Hij legde de lat veel hoger dan alleen het winnen van de finale: 'We worden het meest bewonderde sportteam ter wereld!'

2. Het doel is altijd leidend
Investeer uitsluitend in zaken die het ultieme doel ondersteunen. Sla geen zijpaden in die je niet echt helpen je belangrijkste ambitie te realiseren.

3. Eerst de teamcultuur, dan de prestaties
Stel eerst heel duidelijk vast wat de teamcultuur moet worden. Bepaal vervolgens met een stappenplan hoe deze geïmplementeerd en onderhouden zal worden. Sta je voor de afweging tussen hoog prestatievermogen of het juiste karakter, kies dan voor karakter.

4. Zorg voor de juiste ondersteuning
Geef de mensen van het leiderschapsteam verantwoordelijkheid én verantwoordingsplicht.

5. Geloofwaardigheid is cruciaal
Geloofwaardigheid als leider groeit door aantoonbare integriteit, het vermogen te inspireren en vooruit te denken, maar ook door vakinhoudelijke en organisatorische competenties. De leider die op deze terreinen faalt, zal ook snel inboeten aan geloofwaardigheid.

6. Help teamleden mondig te worden
Sommige mensen hebben een duwtje in de rug nodig om te leren zich te uiten.

7. De rol van de leider is voorwaardenscheppend
Leiders kunnen niet zelf alle beslissingen nemen, hoewel ze wel de volle verantwoordelijkheid dragen voor de resultaten. Een belangrijke taak van leiderschap bestaat dus uit het tot stand brengen van de juiste voorwaarden.

8. Eerst het waarom, dan het wat en het hoe
Stuart Lancaster benadrukte in zijn leiderschap vooral de vraag waarom het zo belangrijk en ook een voorrecht is speler te zijn van het Engelse team. Het Engelse tenue is meer dan een tenue, het symboliseert de band met zowel de nationale rugby-gemeenschap als de natie.

Welke van deze acht adviezen wilt u voor uw team in praktijk brengen voor uw plannen en prioriteiten voor 2014?

Bron: Morgan Cross Consulting.
Leestip: Leiderschap in organisaties: Crisis in leiderschap – op zoek naar nieuwe wegen door Jaap Boonstra, Jaap van Muijen e.a.

Reageer op dit artikel