artikel

Niet-integere medewerkers: Zo pakt u ze aan

Geen categorie

Medewerkers die de regels aan hun laars lappen of collega’s het werk onmogelijk maken. Zo gaat u ermee om.

Medewerkers die de regels aan hun laars lappen, collega’s het werk onmogelijk maken of wel erg vaak een leugentje vertellen. Zo gaat u ermee om. Een gebrek aan integriteit is niet de schuld van die ene collega. Er zijn nog veel meer oorzaken voor leugenachtig of onacceptabel gedrag.

Zoek niet alleen naar de rotte appels
Werkgevers zijn vaak geneigd uit te zoeken welke medewerkers niet integer zijn om deze vervolgens te ontslaan. Een logische gedachte, maar het is niet altijd efficiënt. Slecht gedrag kan veroorzaakt worden door werkstress, een slechte bedrijfscultuur of druk van opdrachtgevers. Zoek dus niet alleen de rotte appel, maar kijk ook naar de mand.

Licht het personeel in
Laat de medewerkers weten dat het bedrijf aandacht gaat besteden aan integriteit. Het gevoel dat de baas extra oplet, kan een reden zijn die extra nul op de factuur toch maar niet toe te voegen.

Zorg voor een meldpunt
Integere medewerkers moeten ook aan de bel trekken als zij niet-integer gedrag in het bedrijf tegenkomen. Een werkgever die wil dat het personeel dat ook daadwerkelijk doet, moet zorgen voor een goed meldpunt. Privacy is daarbij heel belangrijk. Werkgevers die het echt professioneel aanpakken, stellen een compliance officer aan. Deze houdt in de gaten of de regels worden nageleefd.

Stel een gedragscode op
Duidelijkheid zorgt ervoor dat iedereen binnen het bedrijf weet wat wel en niet geaccepteerd wordt. Een gedragscode kan daarbij helpen. Maak duidelijk wat u als werkgever verstaat onder integer gedrag en deel dit met alle medewerkers en leidinggevenden binnen het bedrijf.

Bron: PwDeGids.

Boekentips:
– Frauditing. Routeboek bij fraude onderzoek
Handboek corporate governance.

Reageer op dit artikel