artikel

Familiebedrijf maakt zich zorgen over gebrek aan deskundig personeel

Geen categorie

Familiebedrijven in Europa maken zich steeds grotere zorgen over de beschikbaarheid van voldoende deskundig personeel. 

Vooral nu het vertrouwen van de ondernemingen in een beter resultaat groeit en de bedrijven de komende zes maanden fors willen investeren, zien zij het tekort aan gekwalificeerd personeel als een belangrijke obstakel voor mogelijke groei. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG en de Europese organisatie voor Familiebedrijven EFB onder ruim zevenhonderd familiebedrijven in Europa.
Ruim 70 procent van de ondernemingen ziet het komende halfjaar met veel vertrouwen tegemoet en gaat uit van toekomstige groei. Driekwart van de ondernemingen geeft dan ook aan op korte termijn vooral te willen investeren in de kernactiviteiten. Bijna 40 procent van de ondernemingen maakt zich echter zorgen over het aantrekken van de geschikte werknemers met de vereiste kwaliteiten om deze groei te kunnen realiseren. Daarnaast beschouwen de bedrijven de druk op de winstgevendheid als gevolg van de toegenomen kosten van arbeid en dalende prijzen van hun producten en diensten als een punt van zorg.

Financiering geen belemmering
Uit het onderzoek blijkt verder dat de bedrijven de afgelopen zes maanden minder moeite hebben gehad om financiering te krijgen. Ruim 80 procent van de onderzochte familiebedrijven geeft aan dat financiering geen belemmering vormt om te kunnen groeien, een stijging van ruim 30 procent ten opzichte van een halfjaar geleden. ‘Toch blijken de bedrijven in toenemende mate hun eigen vermogen aan te spreken om nieuwe investeringen te doen’, constateert Albert Jan Thomassen van Familiebedrijven Nederland.

Beroep doen op eigen vermogen
Thomassen: ‘Bijna 40 procent van de bedrijven geeft aan een beroep te doen op het eigen vermogen vergeleken met 30 procent in 2013. Vergeleken met een halfjaar geleden doen minder bedrijven een beroep op de bank. Klopte in 2013 nog bijna de helft van de bedrijven bij de bank aan om nieuwe investeringen te kunnen doen, dit jaar is dit slechts 36 procent. Alternatieve financieringsvormen, zoals een IPO of crowdfunding, zijn bij de bedrijven op dit moment nauwelijks aan de orde.’
Bron en meer informatie: OverFinancieelManagement.

Reageer op dit artikel