artikel

Grote ondernemingen vrezen meer voor reputatieschade dan beurskoers

Geen categorie

Bestuursleden van grote ondernemingen zijn in geval van een omvangrijk incident of schandaal – zoals (vermeende) corruptiezaken, belastingschandalen of datalekken – meer bevreesd voor reputatieschade (57 procent) dan voor de gevolgen voor de beurskoers (39 procent) en eventuele financiële represailles/boetes (33 procent). Dat blijkt uit onderzoek door The Economist Intelligence Unit (EIU).

Aan het onderzoek namen 320 bestuursleden van wereldwijd opererende ondernemingen met meer dan een half miljard dollar jaaromzet deel. Bijna driekwart (74 procent) van de respondenten van het wereldwijde onderzoek verklaart dat de directie steeds meer tijd besteedt aan risicobeheersing en zo’n 58 procent bevestigt dat dit gepaard gaat met toenemende financiële investeringen in risicobeheersing. Reputatieschade staat überhaupt op de tweede plaats met 54 procent, tussen financiële risico’s (75 procent) en juridische risico’s (49 procent) in, als het gaat om de top-3 risicoaandachtsgebieden waar een bestuur zich in het algemeen op richt.
De verhoogde nadruk op risicobeheersing wordt mede onderbouwd door het gegeven dat 74 procent van de respondenten aangeeft dat ze commissarissen (non-executive directors) hebben benoemd met expertise in het omgaan met de specifieke risico’s die het bedrijf loopt en 14 procent dit binnen twee jaar van plan is te doen. Daar staat tegenover dat uit hetzelfde onderzoek naar voren komt dat bijna de helft (47 procent) van de respondenten vanwege het toenemende risico van persoonlijke aansprakelijkheid afwijzend staat tegenover het aanvaarden van toezichthoudende bestuurstaken (commissariaten). Hierdoor zou het reservoir aan ervaren talent waaruit de onderneming kan putten om toezichtfuncties in te vullen aanzienlijk kunnen krimpen.
Bron en meer informatie: Over Financieel Management.

Reageer op dit artikel