artikel

Bestuursvrouwen zijn zeldzaam

HRM

Vrouwen weten raden van bestuur zelden te vinden. Streefcijfers zijn toekomstmuziek.

Het aantal dames in raden van bestuur bij beursgenoteerde bedrijven steeg dit jaar met een schamele drie personen. In totaal zijn het er nu dertien. Zo laat de Female Board Index zien.
Het aandeel vrouwen in de raden van bestuur is daarmee licht gestegen, van 4,7 procent in 2013 naar 6 procent in 2014. Slechts 99 van de 658 zittende bestuurders en commissarissen is vrouw, ofwel 15 procent. Vorig jaar was dit 13,3 procent. Dat is nog ver beneden het wettelijk streefcijfer van minimaal 30 procent vrouwen in zowel de raden van bestuur als de raden van commissarissen uiterlijk 2016.
Voor vrouwen in topfuncties in het algemeen is het behalen van dit vrouwenquotum ook nog toekomstmuziek, maar die doen het aanzienlijk beter. Dit aandeel steeg vorig jaar van gemiddeld 19,7 naar 20,1 procent.
Bij het huidige groeitempo zal dit streefgetal voor de raad van commissarissen in 2020 gehaald worden. Voor vrouwelijke bestuurders zal dit duren tot 2033. Voor vrouwen in algemene topfuncties is de verwachting dat dit pas in 2024 wordt bereikt.
Bron: ANP

Tip: Hoe bereik je binnen de organisatie een cultuurverandering om meer vrouwen naar de top te krijgen? Lees meer op PW De Gids Vakbase.

Reageer op dit artikel