artikel

Top 10: risico’s in 2015

HRM

Wat zijn de belangrijkste risico’s waar ondernemingen dit jaar mee te maken gaan krijgen?

Consultancybureau CEB heeft tien risico’s op een rij gezet, die iedere organisatie op de radar moet hebben.

1: Informatiebeveiliging. Iedere organisatie leunt zwaar op ICT, maar ondanks investeringen in policy, training en security, blijven incidenten voorkomen.
2: Strategisch verandermanagement. Tachtig procent van de ceo’s overweegt een strategische transformatie, maar slecht geplande initiatieven of een tekort aan middelen verminderen de slagingskans.
3: Veranderend klimaat/extreme weersituaties. In 2013 hebben extreme weersomstandigheden 210 miljard dollar verlies veroorzaakt wereldwijd. Daarnaast worden klanten en toezichthouders zich steeds meer bewust van de duurzaamheid van bedrijven.
4: Geopolitieke instabiliteit. In veel delen van de wereld tast geopolitieke instabiliteit het vertrouwen van het bedrijfsleven aan en zorgt voor verstoring van de toegang tot grondstoffen en markten.
5: Data privacy. Steeds meer bedrijven verzamelen persoonlijke gegevens over klanten en medewerkers. Naleving van regelgeving wordt steeds moeilijker.
6: Third parties. Ze zijn erg belangrijk, maar third parties kunnen bedrijven blootstellen aan een breed scala van risico’s.
7: Compliance management. De invloed van nieuwe regelgeving en de toegenomen handhaving blijft een uitdaging.
8: Risicobewuste cultuur. De juiste toon aan de top is van vitaal belang. Daarnaast moet het middenmanagement risicobewuste beslissingen niet onderuithalen door slecht ontworpen bonusregelingen.
9: Strategische personeelsplanning. De noodzaak om te groeien vraagt om goed talent management.
10: Digitale marketing. Marketingactiviteiten worden wendbaarder, responsiever en gemakkelijke te verspreiden. Het is echter ook moeilijk om toezicht te houden op de communicatie. Misstappen kunnen leiden tot grote reputatieschade.
Bron: cm:, maart 2015, cmweb

Reageer op dit artikel