artikel

De Man: ‘Het top-down model is ten einde’

Innovatie

Er is tegenslag in de lage landen: in organisaties, in sectoren, in loopbanen en bij individuen. Het 8e M&O jaarcongres wil de crisis met veerkracht te lijf. Ard-Pieter de Man van Sioo (samen met Kluwer congresorganisator): ‘Als we anders tegen problemen aankijken, nieuwe businessmodellen omarmen en nieuwe techniek gebruiken, zit er nog veel ruimte voor veerkracht.'

De Man: ‘Het top-down model is ten einde’

Het congres is dit jaar iets anders qua opzet dan andere jaren. Ard-Pieter De Man: ‘Het is minder zitten en luisteren en meer interactie. Luisteren naar elkaars problemen en vooral elkaars oplossingen.' Er is een reden voor die aanpak. Natuurlijk, ook De Man ontkent niet dat het een zware tijd is, maar hij ziet meer dan genoeg kansen om de problemen te tackelen. Maar de oplossing is niet passief wachten. ‘Er wordt overal geëxperimenteerd met nieuwe businessmodellen. Op het congres willen we mensen de ruimte geven om die nieuwe kijk op organiseren met elkaar te delen. Ik zie het als heel veel puzzelstukjes die we samenbrengen op 28 juni zodat we met z'n allen een nieuwe – complete – puzzel kunnen maken.' Ja, er zijn nog steeds voordrachten en plenaire sessies, maar er is dus veel meer tijd voor interactie en discussie.

Veerkracht
En het is ook tijd voor veerkracht. Veel mensen zijn murw geslagen omdat de recessie erg lang duurt. Er is reorganisatie op reorganisatie, er zijn veel kostenbesparingen en het werken wordt daardoor allemaal minder leuk in crisistijd. De Man: ‘We moeten oppassen dat de energie niet wegloopt in Nederland.' Dé oplossing heeft ook De Man niet. Wel denkrichtingen. ‘De hedendaagse techniek biedt nog zoveel ruimte die we niet gebruiken. We moeten toe naar innovatieve nieuwe concepten. Niet alleen in de producten, ook in de manier waarop we organiseren. Het top-down model is ten einde. We moeten mensen meer ruimte geven. Tegelijkertijd roepen we wel dat we meer in netwerken willen werken, meer willen decentraliseren, meer over grenzen heen moeten samenwerken. Maar de stapjes die we daarin maken zijn heel klein. We vinden het moeilijk om af te stappen van het model met afdelingen en strakke regels.'

Managementboek van het jaar is 'Samenwerken tussen organisaties'. Is dat toeval?
De Man: ‘Dat denk ik zeker niet. Je ziet de trend al langer dat stand alone (bedrijven en organisaties die alles zelf willen doen) niet de oplossing is. We zullen meer en meer de interactie moeten opzoeken. Zoals we ook op het congres willen doen: meer met elkaar in dialoog gaan.'

Wat zal uw kernboodschap zijn op 28 juni als u op het podium wordt geïnterviewd?
‘Kijk en praat vooral naar en met elkaar en wissel experimentervaringen uit. Hoe heeft businessmodel X bij bedrijf Y gewerkt? Er zit zoveel ruimte nog voor verbetering in dit land. We gebruiken de technische mogelijkheden nog onvoldoende, gebruiken nieuwe organisatiemodellen nog niet genoeg en kunnen nog slecht op een nieuwe manier naar problemen kijken. We proberen ze nog te veel op te lossen met oude organisatiemethoden. Ik vind de zorg wel een mooi voorbeeld. Mensen worden ouder en moeten vermoedelijk langer thuis blijven wonen gezien de kosten. Door gebruik te maken van nieuwe technieken is dat realiseerbaar. Daar wordt ook al volop mee geëxperimenteerd.' Weer zo'n puzzelstukje. Als het goed is zullen 28 juni vele puzzelstukjes op hun plek gaan vallen.

8e M&O Jaarcongres, vrijdag 28 juni 2013, Papendal, Arnhem.

Interview: Ronald Buitenhuis.

Reageer op dit artikel