artikel

Businessmodelinnovatie – 12 ‘game changers’ in de energiesector

Innovatie


Wereldwijd ondergaat de energiesector een proces van creatieve destructie, waarbij op grote schaal nieuwe technologieën de oude, vervuilende en verspillende technologieën verdringen.

Onderstaande twaalf bedrijven staan bekend als ‘game changers’, die met hun nieuwe, ontwrichtende businessmodellen bezig zijn de sector opnieuw uit te vinden. Ze leren bedrijven in alle sectoren een cruciale les: tijdige aanpassing of zelfs complete vernieuwing van het bestaande businessmodel als reactie op technologische ontwikkelingen is van levensbelang.

 1. COMVERGE

  Comverge is producent van smart-gridoplossingen. Een slim elektriciteitsnet ontstaat door toevoeging van meet- en regelsystemen op basis van ICT. De ICT-oplossingen van Comverge hebben het bedrijf de Smart Grid Product of the Year Award 2014 opgeleverd.
 2. EXXON MOBIL
  Amerika’s grootste producent van conventionele energie heeft zich nu ook ontwikkeld als innovatieve producent van nieuwe en schone bronnen van energie zoals schaliegas.
 3. FIRST SOLAR
  Dit bedrijf uit Arizona heeft nieuwe manieren bedacht voor de productie van zonnepanelen, waardoor deze in grote hoeveelheden tegen lagere kosten kunnen worden geleverd.
 4. GOOGLE
  Google is niet alleen een zoekmachinegigant, maar heeft zich ook ontwikkeld tot een grote investeerder in groene energieprojecten en groene start-ups.
 5. HEXCEL
  Dit bedrijf heeft technologische doorbraken tot stand gebracht bij de productie van ultralichte materialen voor onder meer luchtvaart en transport. Bekende afnemers zijn Airbus en Boeing, die deze materialen verwerken in lichtere, dus energiezuinige, vliegtuigen.
 6. NRG ENERGY
  NRG Energy is bezig de omslag te maken van leverancier van traditionele energiebronnen naar grote speler op de markt van schone energie als leverancier van zowel energie als apparatuur.
 7. JOHNSONS CONTROLS
  Johnsons Controls heeft een brede portfolio aan energieproducten en -diensten. Het verovert nu de markt met prestatiecontracten met consumenten en bedrijven. Bij deze contracten stelt het bedrijf zich garant voor energiekostenverlaging voor de afnemer. Naar schatting heeft dit voor de private en publieke sector al besparingen opgeleverd ter grootte van 5 miljard dollar.
 8. PANASONIC
  Het electronicaconglomeraat is marktleider voor lithiumbatterijen, die vergeleken met de traditionele alkalinebatterijen gemiddeld zes keer langer meegaan. Er zijn plannen voor de bouw van een ‘giga’-productiebedrijf in Amerika om daarmee ook de lucratieve markt voor elektrische voertuigen te domineren.
 9. PHILIPS
  Philips loopt voorop bij het ontwerpen en ontwikkelen van innovatieve energiezuinige verlichting, zoals de LED-lamp. Het Amerikaanse Environmental Protection Agency (WPA) koos onlangs Philips opnieuw als ‘Energy Star Partner of the Year’.
 10. SOLARCITY
  SolarCity fabriceert energiesystemen op basis van zonne-energie voor huishoudens en oplaadstations voor elektrische voertuigen. Bekendheid verwierf het bedrijf door het aanbieden aan consumenten van leasecontracten voor zonnepanelen.
 11. TESLA MOTORS
  Dit bedrijf is producent van elektrische voertuigen en heeft ambitieuze plannen voor productie van zeer kostenefficiënte batterijen samen met lithiumbatterijfabrikant Panasonic.
 12. VESTAS
  Deze Deense multinational heeft veel revolutionaire innovaties ontwikkeld op het gebied van windturbinetechnologie. Hierdoor werd de windturbine voor energieopwekking een steeds aantrekkelijker optie.

Bron: greenbiz.com via Sigma.
Kijk ook: Prof. Henk Volberda: Re-inventing business – hoe bedrijven hun businessmodel innoveren.

Leestip
Business Model Generatie – Een handboek voor visionairs, game changers en uitdagers door Alexander Osterwalder en Yves Pigneur.

Reageer op dit artikel