artikel

De smartmens, gedigitaliseerde mens in opkomst

Innovatie

Welke kant gaat het uit met de digitalisering?

Na tablets, smartphones, smartwatches, smartfactories, smartcities volgt de smart human. De mens gaat zichzelf optimaliseren. Het is geen grapje. Er zijn al verschillende burgers die zichzelf om wat voor reden dan ook aan het verbeteren zijn. Voor een deel cyborg.

Het begon met het herstellen van beschadigde lichaamfuncties. Met technology als Neurobridge en cochleaire implantaten is het mogelijk om verbindingen te leggen tussen machinale onderdelen geïmplanteerd in ledematen en het brein, zoals bij Ian Burkhart, die vier jaar geleden verlamd raakte na een ongelukkige duik. Een uitkomst voor gehandicapten. Blinden zullen weer kunnen zien en doven weer horen, alzheimerpatiënten zullen beter begeleid kunnen worden. De Daily Telegraph van 22 oktober jl. stond vol met voorbeelden. ‘The-future-is-android.’

Maar de ontwikkelingen gaan verder. De Canadese filmmaker Rob Spence verloor zijn rechteroog na een ongeval en plaatste een minuscuul wireless cameraatje daarvoor in de plaats. Dat stuurt beelden door naar zijn computer. Deze toepassing doet denken aan die van de hoofdrolspeler (Tom Cruise) in ‘Minority Report’.
Brian Mc Evoy, een ingenieur, voorzag zich zelf van een subdermal compass en rustte zichzelf hiermee uit als een navigatiesysteem. Amal Graafstra een 38-jarige programmeur heeft zichzelf voorzien van RFID-chips tussen zijn duimen en wijsvingers. De chips kunnen worden uitgelezen door scanners op de deur van zijn woning en op zijn laptop, waardoor hij rechtstreeks toegang krijgt tot zijn woning, aldus zijn website ‘Dangerous Things’.

Als deze ontwikkeling zich doorzet dan rijzen er allerlei ethische vragen. Een van de vragen waarop antwoord zal moeten worden gevonden is: zal de technologie niet misbruikt worden, zullen (verzekerings)maatschappijen tegenstanders niet gaan dwingen om implantatieoperaties te ondergaan, om de hoge gezondheidsrisico’s en bijkomende kosten te verlagen …

Kevin Warwick, Readings University professor in cybernetica omschrijft de met chips geïmplanteerde mensen als ‘transhumanists’. Het zal geen verbazing wekken dat veel ‘transhumanists’ in Silicon Valley’ leven. Die beogen om de frêle human conditon te veranderen ‘for the better by using technology (as well as genetic engineering, life extension science and synthetic biology) to make us more intelligent, healthier and live longer than has ever been possible – eventually transforming humanity so much it becomes “post-human” ‘.

Een van de bekendste ‘transhumanists’ is Ray Kurzweil, momenteel Director of Engineering at Google, en vertolker van het concept van technological ‘singularity’ – dat volgens hem rond 2045 zal worden
bereikt, ‘when artificial intelligence will outstrip human intelligence for the first time’. Het zal tegen die tijd niet denkbeeldig zijn dat leven kan worden gerekt en defecten digitaal kunnen worden gerestaureerd. De mens met zijn lichamelijke gebreken zou in dit scenario digitaal/hardwarematig kunnen worden geperfectioneerd en uitgebreid. Is dit een rooskleurig scenario of een nachtmerrie? Komt dit scenario op de een of andere wijze bekend voor?

Neil Harbisson, de bekende TED 2012 spreker. Hij werd geboren met de zeldzame oogaandoening achromatopsia, een vorm van kleurenblindheid. Hij ontwikkelde de ‘eyeborg’, een kleurensensor op
een hoofdantenne, die verbonden is met een microchip in zijn hersenen. Tien jaar geleden kreeg hij van de Britse regering gedaan dat zijn’eyeborg’ erkend werd als integraal lichaamsdeel. De ‘eyeborg’ maakt deel uit van zijn paspoortfoto. Hiermee valt hem de twijfelachtige eer te beurt om als eerste mens met cyborgattributen erkend te worden.

Carolien Kok is docent Informatiekunde aan het Kennemer College Beverwijk en mediacoach. Ze publiceerde het boek ‘Efficiënt werken met gratis webtools’Meer informatie over haar: ga naar haar site.

Tip: lees ook het boek van futuroloog prof. dr. Wim de Ridder, De ontdekking van de toekomst.

Reageer op dit artikel