artikel

Vierde industriële fase – de toekomst van de maakindustrie

Innovatie

Na de uitvinding van de stoommachine, elektriciteit en de microchip, zijn we nu beland bij de vierde fase van technologische ontwikkeling: Industrie 4.0. Deze fase kenmerkt zich volgens de Boston Consulting group (BCG) door revolutionaire ontwikkelingen van negen digitale, industriële technologieën.

1. Big Data analytics
Op grote datasets gebaseerde analytics zijn pas recent in de maakindustrie geïntroduceerd. Tijdens Industrie 4.0 zullen deze technologieën steeds meer standaard worden ingezet ter ondersteuning van real-time besluitvorming.

2. Autonome robots
Toepassingsgebieden van robots breiden zich in hoog tempo uit en hun handelen wordt steeds autonomer en flexibeler. Ook hun vermogen tot samenwerking met mensen neemt toe.

3. Simulatie
Computergestuurde 3D-simulaties in productieprocessen worden geavanceerder en zullen worden gebruikt in combinatie met real-time data in de context van virtuele individuen op de werkvloer.

4. Horizontale en verticale systeemintegratie
Integratie van IT-systemen binnen organisaties (van afdelingen, processen of functies), maar ook tussen organisaties (leveranciers, overheden, stakeholders) neemt snel toe. Innovatie, samenwerking en uitwisseling van data vinden plaats in digitale platformen.

5. IoT (Internet of Things)
Apparaten worden steeds meer met elkaar verbonden en dankzij ingebouwde sensoren (‘embedded computing’) wordt hun onderlinge communicatie en samenwerking gefaciliteerd.

6. Cybersecurity
Met toenemende interconnectivity en de groei van standaard communicatieprotocollen neemt ook de noodzaak van beveiliging van kritieke systemen toe.

7. The Cloud
Software, gebaseerd op cloudtechnologie, wordt op steeds meer terreinen toegepast. Bijvoorbeeld op het gebied van data sharing over de grenzen van de organisatie heen, maar ook bij systemen voor het monitoren van processen.

8. Additive manufacturing
Bedrijven zijn pas recent begonnen met de adoptie van ‘additive manufacturing’ (3D-printing) en zetten deze weg versneld voort met toenemende customization van producten en diensten.

9. Augmented reality
De technologie van ‘toegevoegde realiteit’ stelt werknemers in staat dankzij door speciale brillen geleverde real-time informatie een breder beeld van hun werkomstandigheden te krijgen.

Onderzoek
De besproken negen technologieën zijn door de Boston Consulting Group onderzocht in de Duitse maakindustrie. Volgens dit onderzoek leidt Industrie 4.0 tot meer productiviteit, omzet en investeringen en ook in de komende tien jaar tot een werkgelegenheidstoename van 6%.
Ook signaleert het onderzoek dat de toegenomen interconnectiviteit van machines, apparatuur en mensen een dwingende behoefte kent aan de ontwikkeling van internationale richtlijnen en standaarden.

Bron: bcgperspectives.com (vertaald en bewerkt door Sigma)

Leestips
– De kracht van platformen – Nieuwe strategieën voor innoveren in een digitaliserende wereld
De ontdekking van de toekomst

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels