artikel

Robots, de ultieme teamplayers

Innovatie

Wetenschappers van de universiteit van Stanford hebben het voor elkaar gekregen om microrobots zo goed te laten samenwerken dat zes kleine robots een personenwagen kunnen voorttrekken.

De onderzoekers deden hun inspiratie op bij mieren. Die kleine insecten werken immers vaak samen om grote objecten te kunnen verplaatsen. Robots blijken veel trekkracht te hebben.

Teamkracht
Teamkracht maakt macht, dat weten we allemaal. Mits de teamleden goed op elkaar zijn ingespeeld en elk teamlid individueel over de vereiste kwalificaties beschikt. In teams die op zo’n manier zijn samengesteld, is het geheel beter en vooral sterker dan de som der delen. Dat geldt al helemaal voor mieren: piepkleine beestjes die van zichzelf al behoorlijk sterk zijn, maar door samenwerking tot echt grote prestaties komen. In een team kan iedere mier meer dan 100 keer zijn eigen gewicht dragen. Ongelooflijk, niet?

Trekkracht
Dat teamkracht niet alleen macht maakt, maar ook enorme trekkracht oplevert, blijkt uit het experiment van de wetenschappers van Stanford University. De onderzoekers wisten hun microrobots zo te ontwerpen dat ze voorwerpen kunnen verslepen die maar liefst meer dan 2.000 keer zwaarder zijn dan zij zelf. De robotjes gebruiken daarbij een soort zuigsysteem. Dat mechanisme hebben de onderzoekers afgekeken van gekko’s die met hun kleverige poten moeiteloos langs muren omhoog klimmen.

Samenwerking
Eenmaal optimaal uitgerust met de juiste pootjes, restte de vraag of de microrobots ‘op hun miers’ zouden kunnen samenwerken om hun individuele trekkracht te optimaliseren. Experimenten maakten duidelijk dat die samenwerking optimaal tot stand kwam bij een heel trage, lange maar stabiele trekbeweging via een lier. Het resultaat is spectaculair! Door een bundeling van krachten slagen zes microrobots van elk amper 14 gram erin een auto van 1.770 kilogram voort te trekken. De bestuurder inbegrepen. U gelooft het niet? Bekijk het filmpje!

Wat zijn eigenlijk de gevolgen van digitalisering voor uw en mijn werk? Kom erachter op het congres Robotisering & werk – De match tussen mens en machine, op donderdag 16 juni 2016 in SuperNova/Jaarbeurs Utrecht.

Meer weten over robotisering en werk?
Download de whitepaper.

Reageer op dit artikel