artikel

Een werkdag van 5 uur: het kan

Innovatie

Stephan Aarstol, de CEO van Tower Paddle Boards, vond dat zijn werknemers meer vrije tijd moesten hebben. Want dat past bij het product dat zijn bedrijf maakt, namelijk Paddle Boards om op te surfen. Zijn besluit: iedereen werkt nog maar 5 uur per dag.

Een werkdag van 5 uur: het kan

Dat klinkt leuk, maar in die vijf uur moest wel minstens hetzelfde werk gedaan worden en moesten de groeidoelstellingen van het bedrijf ook gehaald worden. Vanzelfsprekend bleven de werknemers hetzelfde verdienen als toen ze nog fulltime werkten. Ze beginnen nu om 08.00 en werken tot 13.00 uur, de lunchpauze van een uur is afgeschaft, en dus blijft er een boel vrije tijd over.

Aarstol vindt dat de standaard 9-5-banen een cultus van workaholics hebben gecreëerd en dat er te weinig balans is tussen werk en privé-leven. ‘Mensen zijn blij als het vrijdag is en het weekend begint’, stelt hij en noemt dat een vorm van collectieve gekte.

Innovatief en efficiënt

Om de vijfurige werkdag te laten slagen, stimuleert de CEO zijn personeel om innovatief en efficiënt te zijn, want het werk moet wel gedaan worden. Op dagen dat het drukker is, is de productiviteit van zijn mensen 3x zo hoog als voorheen het geval was. Allemaal door efficiënter te werken en de aandacht te geven aan de hoogste prioriteiten. Zijn medewerkers zijn dan wel gelukkig en werken minder, maar hoe zit het dan met de resultaten? Die zijn goed. Vorig jaar was  Tower Paddle Boards de snelst groeiende onderneming van San Diego en de omzet die de 9 medewerkers binnenhalen is ongeveer 9 miljoen dollar.

Volgens Aarstol is het belangrijk om vooral goed te blijven communiceren. Zowel binnen de organisatie, als daarbuiten, naar de klanten toe. De openingstijden van de klantenservice zijn aangepast, en er dus geen 24/7-bereikbaarheid. Ook kunnen klanten producten alleen binnen de gestelde tijden ophalen. Maar dat is geen probleem, want wanneer het goed gecommuniceerd wordt waarom dat zo is, reageert iedereen enthousiast, zegt de CEO.

5-urige werkdag niet voor iedereen

Toch ziet hij ook wel in dat de vijfurige werkdag niet voor iedereen mogelijk is. Bij bereikbaarheidsdiensten, of brandweermannen is het lastig om te invoeren. Ook zitten veel mensen volgens Aarstol zo vastgeroest in het 9-5-denken dat ze er maar moeilijk van los komen.

‘Het was een van de moeilijkste beslissingen uit mijn leven’, erkent hij, maar voor zijn organisatie heeft het gewerkt. Vijf uur per dag werken, hetzelfde doen, betere resultaten halen en meer gelukkige medewerkers hebben.

Door: Eduard van Brakel

Boekentips:

Reageer op dit artikel