artikel

Vijf barrières voor disruptie

Innovatie

Zou er iets kunnen gebeuren wat vrachtschepen achterhaald maakt? Of uw eigen product of dienst? Dat kom je te weten door te bekijken hoe makkelijk het voor een ontwrichter is om in de toekomst zijn barrières te overwinnen.

Vijf barrières voor disruptie
Vijf disruptie barrières moeten overwonnen wonnen

Dit is de te stellen vraag: wat zou er moeten gebeuren om mijn huidige voordelen in rook te doen opgaan? Het antwoord krijg je door de vijf soorten disruptie barrières die er zijn systematisch te beschouwen. Hier zijn ze – van het makkelijkst naar het moeilijkst te overwinnen voor ontwrichters.

De barrières voor disruptie:

  1. De momentumbarrière – klanten zijn gewend aan de status-quo.
  2. De tech-implementatiebarrière – die kan worden overwonnen door bestaande technologie te gebruiken.
  3. De ecosysteembarrière – die wordt overwonnen door een verandering in de businessomgeving te bewerkstelligen.
  4. De nieuwe-technologiebarrière – de technologie die nodig is om het concurrentielandschap te veranderen, bestaat nog niet.
  5. De businessmodelbarrière – de ontwrichter zou jouw kostenstructuur moeten aannemen.

Hoe groter de barrière of hoe meer barrières voor de ontwrichter, hoe groter de kans dat klanten bij de zittende bedrijven blijven.

Vrachtschepen, met containers die naadloos worden overgezet van kade naar spoor naar vrachtwagen naar laaddok, profiteren van een ecosysteembarrière. Luchtvervoerders zouden die barrière kunnen overwinnen als ze zelf een geïntegreerd systeem aanbieden. Maar de nieuwe-technologiebarrière is voor hen nog veel groter: er moet goedkope, duurzame brandstof komen die de luchttransportkosten drastisch omlaag brengt. Gaat dus nog even duren.

Reageer op dit artikel