artikel

Lonneke Op ’t Broek: ‘Je moet het niet willen afdwingen’

Innovatie

Al vier jaar lang zijn er bij Reinaerde in Utrecht tweewekelijkse sessies om vernieuwing te ontketenen. In het begin was het trekken, nu is alleen een datum genoeg voor volle zalen. HR-directeur Lonneke Op ’t Broek: ‘Bied je mensen podium, een gelegenheid om te ontmoeten, en hebben ze het lef om dat te pakken, dan gebeuren er mooie dingen.’

Lonneke Op ’t Broek: ‘Je moet het niet willen afdwingen’
Lonneke Op ’t Broek

Reinaerde is een instelling voor mensen met een beperking. 2400 medewerkers ondersteunen in de provincie Utrecht zo’n 3500 cliënten. Lonneke Op ’t Broek: ‘We leven in een tijdperk van verandering, misschien wel in een veranderend tijdperk. We zoeken naar manieren om deze constante verandering het hoofd te kunnen bieden. Het vraagt een andere mind-set, om blijvend te vernieuwen.’ Dat doen ze sinds vier jaar bij Reinaerde onder meer door tweewekelijkse sessies te beleggen. De ene keer is dat een inhoudelijke sessies, de andere keer nodigen ze een inspirerende spreker uit. In het begin ging dat best stroef en moesten Lonneke Op ’t Broek en haar collega Janny Pebesma soms zelf het podium op, maar langzaam is de loop erin gekomen en het enthousiasme onder de medewerkers toegenomen.

Lonneke Op ’t Broek: ‘De laatste twee jaren waren alle data gevuld en was er zelfs sprake van een wachtlijst. De ontwikkelbijeenkomsten zijn daarmee een place to be.’ Bloed, zweet en tranen heeft dat in begin gekost, erkent Op ’t Broek: ‘Het was in het begin best spannend of we het van de grond zouden krijgen, maar door volharding is het gelukt. Op dit moment leggen we alleen nog maar de data vast en bespreken de spelregels. De deelnemers regelen de rest veelal zelf.’ Als kritische succesfactor noemt Lonneke Op ’t Broek dat ze vernieuwing nooit van bovenaf hebben willen afdwingen. ‘Vernieuwing moet uit mensen zelf komen. Inmiddels zijn de bijeenkomsten als kringen in het water: vernieuwing verspreidt zich steeds verder.’

Bloemen voor hospice

Misschien niet eens het meest spectaculaire voorbeeld, maar voor Lonneke Op ’t Broek wel een sprekend voorbeeld van hoe ideeën uitgroeien tot iets moois. ‘In de regio Veenendaal halen cliënten en vrijwilligers bloemen op bij een bloemist, bloemen die anders weggegooid zouden worden (want niet meer dagvers). Samen met schoongemaakte wegwerpflesjes vanuit een ziekenhuis en gekleurde steentjes, maken ze mooie bloemstukjes die ze naar het plaatselijke hospice en de snackbar brengen. Een mooie integratie in en samen met de samenleving, die voor een ieder van toegevoegde waarde is en nog duurzaam bovendien.’

Janny Pebesma

Janny Pebesma

Volgens Op ’t Broek leidt alleen het faciliteren van ontmoetingen al tot nieuwe ontwikkelingen. ‘Als je de mogelijkheid biedt voor ontmoeting en dialoog, gaan vanzelf dingen ontstaan. Het nemen van initiatieven is overigens niet afhankelijk van je positie binnen de organisatie. En falen mag, al is dat best spannend.’ Het heeft bij Reinaerde geleid tot honderden initiatieven waar de hospicebloemen er maar één van is. Een beetje lef is genoeg. Lonneke Op ’t Broek: ‘We merken dat het bieden van ruimte voor initiatieven het werk ook leuker maakt. Cliënten en medewerkers zijn trots op hetgeen ze doen.’

Volgende fase van vernieuwing

Inmiddels zijn ze bij Reinaerde al weer bezig met de volgende fase. Lonneke Op ’t Broek: ‘Om ook onszelf te blijven vernieuwen is het tijd voor nieuwe impulsen. Waar we voorheen veelal buiten naar binnen haalden, gaan we nu meer en meer van binnen naar buiten toe werken. Op bezoek bij hippe locaties en kijken naar vernieuwende concepten.’ Om constant Vernieuwing te Ontketenen. Niet geheel toevallig ook de titel van het congres op 9 maart in Burgers Zoo waar Lonneke Op ’t Broek en Janny Pebesma spreken. ‘Arend Ardon leidt dat congres. Hij was eens bij ons en herkende in onze praktijk wat hij in theorie beschrijft. En vice versa. Waardevol om nu samen op dat congres te staan.’

Reageer op dit artikel