artikel

De rol van de leider verandert ingrijpend

Leiderschap

'De rol van de leider is ingrijpend aan het veranderen', schrijft Deborah Hopen in een artikel in de Journal for Quality and Participation. Het is door de American Society for Quality (ASQ) bekroond met de Gryna Award.

In The changing role and practices of succesful leaders signaleert Hopen eerst twee fundamentele veranderingen, die zich eind vorige eeuw hebben voorgedaan op het gebied van leiderschap: de overgang van de command-and-control stijl naar een democratischer manier van leidinggeven en de opkomst van het zogeheten servant leadership-concept van Robert Greenleaf.

Vervolgens bespreekt zij factoren die naar haar mening het uitoefenen van leiderschap diepgaand zullen veranderen: technologie, globalisering, de kenniswerker (een term van Peter F. Drucker), diversiteit en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Centraal zal volgens Hopen komen te staan 'het vermogen van de leider anderen aan te moedigen en te ondersteunen'.

Het artikel van Hopen is te lezen op de website van ASQ als een open access article. Kijk ook op www.gcsl.eu

Reageer op dit artikel