artikel

Vier typeringen van goed leiderschap

Leiderschap

Slecht leiderschap geeft slechte resultaten en ondermaatse groei. Maar wat is goed leiderschap? De voor Britse bedrijven bekende strategie-consultant Stuart Cross onderscheidt vier typen leiders, die echt het verschil kunnen maken.

Vaak wordt gedacht dat er van de vele mogelijke manieren om leiderschap uit te oefenen, er maar één de beste kan zijn. Cross neemt afstand van dit idee: “Het allerbelangrijkste is dat de manager zich de volgende vraag stelt: welke manier van leidinggeven past het beste bij mij?”

Om deze vraag te helpen beantwoorden ontwierp hij een vierdelige typologie van leiders. De meeste leiders zijn waarschijnlijk een mix van onderstaande typen met de nadruk op één van de vier stijlen.

 • Type 1: innovatieve pioniers
  Dit type ‘ziet’ mogelijkheden (toekomstig potentieel) en verbanden die anderen ontgaan. Ze staan bekend als buitenbeentjes en non-conformisten. Het zijn individualisten. Voorbeelden zijn Bill Gates, Steve Jobs en Walt Disney.
 • Type 2: rationele analisten
  Geen groter tegenstelling vergeleken met  type 1 leiders, die blindvaren op hun intuïtie. Managen of zakendoen is voor type 2 leiders louter een kwestie van denken, bij voorkeur uitgaande van cijfermatige gegevens – emotie komt er niet aan te pas. Warren Buffet is zo iemand, ook Alfred Sloan van General Motors past in deze categorie.
 • Type 3: vastbesloten aanjagers
  Bij voorkeur richten deze leiders zich op de meer praktische aspecten van het managen. Vaak zijn ze te vinden in organisaties waar een sterke focus ligt op operationele processen en waar groei tot stand komt met behulp van replicatie van een conventioneel groeimodel. Jack Welch (voormalig voorzitter van General Electric), Jim Skinner (McDonalds) en Henry Ford vertegenwoordigen dit type leider.
 • Type 4: teamgerichte motivators
  Dit type leider is een echte people-manager die mensen enthousiast kan maken door de lat steeds hoger te leggen, hoger dan ze zelf voor mogelijk houden. Bekende voorbeelden zijn Paul Polman (Unilever) en Sam Walton (oprichter van Wal-Mart).

(bron: Morgan Cross Consulting)

Reageer op dit artikel