artikel

Invloed mensbeeld op stijl van leidinggeven

Leiderschap

Managers die het maar lastig vinden om te gaan met fenomenen als Het Nieuwe Werken, zouden zich eens achter de oren moeten krabben. In hoeverre wordt deze negatieve ervaring niet veroorzaakt door uw eigen mensbeeld?

Houdt u graag de touwtjes in handen en vindt u dat thuiswerkers direct op hun mail moeten reageren? Wellicht heeft u minder vertrouwen in medewerkers dan uzelf toe zou willen geven. Juist bij Het Nieuwe Werken is vertrouwen geven essentieel. Managers met een positief mensbeeld zullen geen tijd verspillen aan het proberen te achterhalen waar medewerkers uithangen maar hoe zij hen kunnen ondersteunen om nog beter te functioneren.

Bron: rendement.nl, 30 augustus 2012

Leestip
African tribal leadership voor managers. Dit bijzondere boek is voor de 'vernieuwer'. De manager die het aandurft veranderingsprocessen uit te voeren op basis van dialoog en respect. Alleen door te luisteren naar de verhalen over het bedrijf van medewerkers kan hij invulling geven aan de collectieve kracht. En kan hij veranderingen succesvol doorvoeren. In African tribal leadership voor managers staat het universeel leiderschapsmodel centraal, gebaseerd op de principes van LeKgotla, bijeenkomsten van traditionele Afrikaanse stammen op momenten dat in de gemeenschap existentiële vraagstukken spelen. LeKgotla is de sleutel voor problemen rond organisatieverandering, zingeving en leiderschap.
Veel westerse bedrijven willen graag medewerkers die met bezieling werken, maar tegelijkertijd weten ze niet hoe ze medewerkers die bezieling moeten bieden. Auteur Willem de Liefde laat zien hoe culturele waarden en gebruiken van Afrikaanse stammen van nut kunnen zijn in westerse organisaties. En hoe de bezieling in de organisatie gebracht kan worden. Op basis van dialoog. Een inspiratiebron voor elke manager die het aandurft écht na te denken over zijn stijl van leidinggeven.

Reageer op dit artikel