artikel

Nederland heeft tekort aan effectieve leiders

Leiderschap

SHL, marktleider in talentontwikkeling,  lanceerde onlangs haar eerste Global Leadership-Study, een inventarisatie van het wereldwijde potentieel aan leiderschap. Nederland staat er niet best voor, maar er is hoop.

Nederland heeft tekort aan effectieve leiders

Huidige leiders
In dit onderzoek wordt de top 25 van landen vastgesteld op basis van een analyse van de circa 1 miljoen personen uit de Talent Analytics TM-database van SHL. Het blijkt dat er in Nederland een zeer groot tekort is aan effectieve leiders vergeleken met Hong Kong, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, die bovenaan staan. Denemarken, Brazilië en Noorwegen zijn de hekkensluiters.

Toekomstige leiders
Het beeld van leiderschapspotentieel verandert aanzienlijk wanneer het aantal toekomstige leiderschapstalenten wordt geanalyseerd. Mexico, Turkije en Egypte voeren de ranglijst van potentieel toekomstige leiders aan. Op deze ranglijst staat Nederland op de 10e plaats, wat betekent dat ons land een sterk potentieel heeft aan toekomstige leiders. In opkomende economieën vormt het verhogen van de opleidingsnormen een belangrijke factor, die deze landen omhoog stuwen op de lijst van toekomstige leiders.

Nederlandse leiders
Hoewel Nederland zeer laag scoort op de lijst van huidige leiders, heeft het leiderschapspotentieel hier toch een grote voorsprong op de rest van Europa vanwege het hoge potentieel aan toekomstige leiders. Bedrijven, adviseren de onderzoekers, moeten investeren in opleiding en ontwikkeling om dit potentieel te activeren en de leiders van de toekomst te ontwikkelen. Dit speelt een cruciale rol om concurrerend te blijven in de wereldeconomie.

Bron: shl.com.

Boekentips
Leiderschap in organisaties. Crisis in leiderschap – op zoek naar nieuwe wegen;
Leiderschap een gesprek waard.

Reageer op dit artikel