artikel

Aan welke eisen moet een leider voldoen?

Leiderschap

'Er zijn weinig echte leiders in Nederland', zegt Hans Langeveld, headhunter en managing partner van Maes & Lunau. Aan welke eisen moet een leider voldoen? Hoe lang kan een CEO blijven zitten?

Authenticiteit
Volgens Langeveld kun je leiderschap maar beperkt aanleren. Belangrijk is dat je de volwassenheid moet hebben om te leren steeds dichter bij jezelf te komen (authenticiteit). Je moet geen rol willen spelen. Een echte leider is niet bang om mensen onder zich te verzamelen die beter zijn dan hij. Ben Verwaayen bijvoorbeeld, voormalig ceo van British Telecom, zegt juist mensen om zich heen te willen die tien keer beter zijn dan hij. Het is de taak van de leider om een gevoel van eigenwaarde en respect te creëren bij de mensen aan wie hij leiding geeft.
Langeveld is er voorstander van om jonge mensen op hoge posities te zetten. Sterke, jonge mensen hebben de mogelijkheid om te vergroeien met hun functie en worden niet belemmerd door gedachten als 'dat hebben we al eens eerder gedaan'. Ze doen het misschien op net een andere manier, waardoor het wel werkt.

Houdbaarheid
Leiders hebben het grootste 'duurzame krediet' als ze zelf stap voor stap binnen een organisatie zijn opgeklommen. Dat vergroot de kans dat ze uit alle lagen draagvlak hebben. Maar toch kan voor elke CEO de dag komen dat het beter is te stoppen. Als je niet zelf op zoek bent naar harde feedback over je eigen functioneren, dan ga je dat ook niet krijgen.
Of je fouten als leider je vergeven worden, hangt puur af van je populariteit. Als Bill Clinton spreekt, loopt nog steeds het hele land uit; iedereen is de Lewinsky-affaire vergeten.

Tot slot merkt Langeveld op dat de rol van HR bij leiderschapsvacatures doorgaans beperkt is tot het procedurele. Meestal is het de raad van bestuur die de touwtjes in handen wil hebben. Bij een leiderschapspositie spelen veel (politieke) krachtenvelden een belangrijke rol.

Bronnen: Sigma en  pwdegids.nl.

Leestips
Leiderschap een gesprek waard
Leiderschap in organisaties. Crisis in leiderschap – op zoek naar nieuwe wegen.

Reageer op dit artikel