artikel

De leider leidt en de baas rijdt

Leiderschap

Leiderschap… Het heeft me altijd beziggehouden. Niet dat ik een geboren leider ben maar zuiver omdat het fenomeen 'leiderschap' zeer boeiend is. Gedurende mijn carrière heb ik verschillende managers om me heen gehad waarvan ik van sommige kon zeggen dat ze 'leiders' waren. Meesten waren managers. Want velen van ons begrijpen dat een manager niet per definitie een leider is.

Er zijn maar weinig leiders die een goed manager zijn en weinig managers die een goed leider zijn.
Wat is dan de definitie van een leider? In essentie richt leiderschap zich op ontwikkeling. Ontwikkeling van mensen, visie, bedrijf, markt enzovoorts. Volgens mij dient een leider zijn autoriteit te ontlenen aan zijn bijzondere kennis en kunde in combinatie met zijn uitstraling en overtuigingskracht. De managers willen dingen goed doen, maar leiders willen de goede dingen doen.

Uiteraard zijn er veel boeken over leiderschap geschreven en er zijn talloze onderzoeken gedaan.
In onder andere het boek Strengthts Based Leadership worden de resultaten van een onderzoek naar leiderschap gepresenteerd. In meer dan 10.000 interviews vroeg men: 'Waarom volgen mensen?' Volgens het onderzoek zijn de vier meest genoemde redenen deze:
– vertrouwen;
– barmhartigheid;
– stabiliteit;
– hoop.
Details van de het onderzoek zijn hier te vinden.

Wat betekenen deze resultaten? Want dit gaat dus helemaal niet over de inhoud.  Blijkbaar volgen mensen niet als er sprake is van een heldere visie, een strak plan of een vlotte babbel. Maar (on)bewust omdat ze elementen als vertrouwen, barmhartigheid, stabiliteit of hoop in iemand zien.

Bron: Erhan Çoban op ProfNews.

Boekentips
Leiderschap in organisaties. Crisis in leiderschap – op zoek naar nieuwe wegen
Spiritueel leiderschap.

Reageer op dit artikel