artikel

Hoe in je eentje een organisatieverandering te beginnen?

Leiderschap

'Wij willen wel innovatiever organiseren, maar onze directie wil niet veranderen, wat kan ik zelf doen om zaken in beweging te zetten?' Deze verzuchting van managers en medewerkers hoort organisatieadviseur Eric Alkemade regelmatig.

Eigenlijk gaat deze vraag over (persoonlijk) leiderschap. Want als je echt iets wil, dan moet je jezelf richten op het doel dat je wilt bereiken en niet op de belemmeringen die mogelijk op je weg kunnen komen.
Een mooie beschrijving van leiderschap geeft Seth Godin in zijn boek Tribes (2009): ‘Uiteindelijk zijn mensen het makkelijkst de kant op te leiden die ze altijd al op wilden'. De leider is dan degene die deze onderstroom aanvoelt en omzet in actie. Godin: ‘Leiders zien wat anderen negeren en pakken het op, zij veroorzaken de dingen waar anderen op moeten reageren, zij brengen daardoor verandering'. Een leider denkt niet aan de onmogelijkheid van de uitdaging, maar alleen aan het doel dat hij wil bereiken en daarmee inspireert hij anderen.
Godin: ‘Als je denkt dat leiderschap alleen voor anderen is, dan heb je het mis, we hebben jou nodig om ons te leiden'.  Wacht dus niet op het topmanagement, maar begin morgen met het geven van het goede voorbeeld en richt je eigen werk in zoals jij denkt dat het moet. Jouw verandering leidt eerst tot discussie, dan tot volgers en uiteindelijk ben jij de katalysator van de benodigde verandering!

Bron: Eric Alkemade via ManagementSite.

Tips
Volg de tweedaagse cursus 'Zichtbaar resultaat & duurzame inzetbaarheid'.
– Lees het boek Spiritueel leiderschap.

Reageer op dit artikel