artikel

Leiders moeten weinig emoties tonen

Leiderschap

Leiders moeten zo weinig mogelijk emoties tonen en als ze dat dan toch doen, kunnen ze zich beter beperken tot positieve emoties. Emotionele stabiliteit is een van de kenmerken van leiderschap.

Mensen verlangen naar leiders die kalm blijven. Uitbarstingen, zowel positieve als negatieve, staan in de weg van correcte beslissingen.
Voornoemde aanbeveling betekent niet dat leiders als gevoelloze robots moeten opereren. Op het gepaste moment moet empathie worden getoond. Een werkgever kan allicht vlak nadat hij iemand heeft ontslagen beter niet een vriendelijke, grote lach tonen. Leiders moeten dus begrijpen wat anderen voelen en hun gedrag en houding aanpassen. Uit onderzoeken blijkt echter dat macht empathie onderdrukt. Leiders moeten een manier vinden om zich in te leven in de situatie van ondergeschikten.
Eerlijkheid en betrouwbaarheid zijn de meest gewaardeerde kenmerken van leiders. Zij moeten zich afvragen of de emoties die ze op voelen komen gepast zijn en moeten er daarna voor zorgen dat die emotie niet de overhand krijgt.

Bron: ProfNews, gebaseerd op Management Team.

Tip
Tweedaagse opleiding 'Versterk uw performance'.

Reageer op dit artikel