artikel

Vier pijlers voor een gezonde bedrijfscultuur

Leiderschap

Niets is belangrijker voor een organisatie dan een gezonde bedrijfscultuur. Een gezonde organisatie kenmerkt zich door een minimale hoeveelheid politiek en verwarring, een hoge mate van moraal en productiviteit en minimale turnover. Gekibbel, verwarring en een lage moraal leiden tot een verre van optimale productiviteit.

Management consultant Patrick Lencioni schrijft in zijn nieuwe boek Advantage dat ook ongezonde organisaties beschikken over slimme en capabele mensen. Hun potentie wordt echter onderbenut. Een gezonde organisatie steunt op vier pijlers. Ten eerste moet er een coherent leiderschapsteam zijn dat gemeenschappelijke betrokkenheid schept en permanent focust op gewenste resultaten. Er moet richting medewerkers helderheid worden gecreëerd omtrent de richting van de organisatie en de verwachtingen.
Ten derde kunnen de waarden, strategische ankers en doelen niet vaak genoeg worden gecommuniceerd. Tot slot moet die helderheid worden verankerd in de organisatie. Compensatie en beloning moeten corresponderen met de mate waarin werknemers organisatiewaarden realiseren.
Bron: ProfNews.

Boekentips
Cultuurverandering: mythe en realiteit
Roestvrij. Breek met barrières die vernieuwing blokkeren.

Reageer op dit artikel