artikel

‘Hef managementscholen op’

Leiderschap

Managementscholen kunnen het best direct opgeheven worden. Tot die conclusie komt bedrijfskundige Jos Verveen in zijn tweede editie van het boek Bullshit Management.

Er is schreeuwend behoefte aan vakmensen, technici en ict'ers, maar jongeren kiezen massaal voor managementopleidingen. De inschrijvingen zijn de laatste tien jaar zelfs verdubbeld. De Nederlandse economie krijgt hierdoor te veel een waterhoofd, aldus de auteur. Hij stelt dat de overheid de wildgroei aan managementopleidingen niet langer zou moeten faciliteren.
In de eerste editie van zijn boek, die leidde tot een stroom aan reacties in Nederland en België, legde Verveen uit waarom beroepsmanagers schadelijk zijn. Ze hebben te weinig passie voor het product en gebrek aan inhoudelijke kennis. De managementmethodieken waarmee zij zich bedienen, zijn puur en alleen op winstmaximalisatie gericht en deze fixatie werkt averechts: hoe meer beroepsmanagers, hoe lager de productiviteit en hoe minder innovaties. Organisaties raken bovendien volledig los van de reden van hun bestaan.
'De managementbureaucratie is in dertig jaar verdrievoudigd en nog altijd willen steeds meer mensen manager worden. De economie draait echter om ondernemerschap en vakmanschap', zegt Verveen. De bedrijfskundige pleit ervoor het leiderschap binnen organisaties weer in handen te leggen van meewerkende voormannen en -vrouwen.
Bullshit Management II is een uitgave van Academic Service. Aanvullend op de eerste editie is een groot aantal voorbeelden opgenomen van organisaties die zonder toepassing van bedrijfskundige blauwdrukken toch succesvol zijn.

Tips
Lees hoe managers meesterlijk kunnen zijn in Meesterlijk Management.
En lees ook: Verdraaide organisaties. Terug naar de bedoeling.

Reageer op dit artikel