artikel

Nederlandse manager weet niet te motiveren

Leiderschap

Nederlandse managers mogen dan geloven in een democratische leiderschapsstijl, het wil niet zeggen dat ze hun medewerkers ook weten te motiveren. Ruim twee op elke drie managers heeft een negatieve invloed op het werkklimaat.

Dit blijkt uit onderzoek van organisatieadviesbureau Hay Group onder meer dan 95.000 managers bij 2.200 organisaties wereldwijd. Nederlandse managers doen het daarmee veel slechter dan het mondiale gemiddelde van 55 procent.

Golfer met meerdere clubs
Slecht leiderschap verpest de sfeer, leidt tot hoog personeelsverloop en frequent verzuim en beïnvloedt daarmee het bedrijfsresultaat. Erin Lap, Director Executive Development bij Hay Group: 'Door gebruik te maken van meerdere leiderschapsstijlen creëren managers een werkklimaat dat innovatie en creativiteit stimuleert. Vergelijk het met een golfer die gebruikt maakt van meerdere clubs.'

'Doe wat ik zeg'-mentaliteit
Door de aanhoudende crisis en economische onzekerheid valt de meerderheid van de Europese managers terug op een dwingende leiderschapsstijl. Gekenmerkt door een 'doe wat ik zeg'-houding geeft de dwingende manager instructies en voert meer controle uit over de medewerkers. 38 procent van de Europese managers gebruikt deze leiderschapsstijl, tegenover 23 procent in Noord-Amerika.

Voorkeursstijl
De voorkeursstijl van Nederlandse managers is de democratische leiderschapsstijl met als voordeel dat beslissingsbevoegdheid laag in de organisatie ligt. Dit poldermodel heeft ook valkuilen, bijvoorbeeld trage besluitvorming. In Nederland zie je dat managers onder druk niet opleggen wat er moet gebeuren (dwingende leiderschapsstijl), maar het zelf overnemen (maatgevende leiderschapsstijl). Dit heeft eveneens een demotiverend effect.

Bron: Nicole Weidema, PW De Gids, 8 april 2013,

Leestip

Leiderschap in organisaties.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels