artikel

De kracht van dankbaarheid

Leiderschap

Geld houdt de wereld draaiende, maar als het echt erop aankomt de harten van mensen te winnen, kun je beter vertrouwen op een eenvoudig en welgemeend ‘dank je wel’. Dat zegt prof. Manfred Kets de Vries, psychoanalyticus, executive coach en hoogleraar Leiderschap & Organisatieverandering (INSEAD).

De kracht van dankbaarheid

Wat mensen behalve hun beloning echt belangrijk vinden, zegt Kets de Vries, zijn zaken als respect, erkenning en een gevoel van voldaanheid als iets is gepresteerd. ‘Dankbaarheid’ (het zich dankbaar kunnen voelen en het kunnen tonen van waardering) wordt gezien als de volwassen tegenhanger voor gevoelens van hebzucht die zo kenmerkend zijn voor de kindertijd.

Goede leiders geven erkenning

Hoe is een omgeving te creëren waar mensen worden erkend voor hun prestaties en op hun beurt bereid zijn het beste van zichzelf te geven, een omgeving zonder intimidaties en het Darwiniaanse survival of the fittist? Het meest basale dat een effectieve organisatieleider kan doen, is het tonen van respect voor al degenen die meewerken aan het organisatieresultaat. Als die hun inspanningen beloond zien met een hartelijk woord van dank, dan draagt dat bij aan de vorming van wederzijdse gevoelens van harmonie en ook aan ondersteunende relaties. De onderlinge samenwerking wordt beter, waardoor collectieve gevoelens ontstaan van ‘we staan er samen voor’.

Wees er blij mee!

Je dankbaar voelen is een kwaliteit die ontwikkeld kan worden, mits je bereid bent te stoppen met klagen en zeuren, hoe lastig dat soms ook is, houdt Kets de Vries ons voor. Besteed daarom dagelijks enige tijd aan gedachten over dingen waarvoor je dankbaar zou moeten zijn. Of maak er ’s ochtends een gewoonte van bewust elk moment van de verdere dag te kiezen voor een positieve houding. Het leven is, wat je gedachten ervan maken.
In de omgang met de wisselvalligheden van het lot, zijn we net als kunstenaars die voor belangrijke beslissingen staan over thema, compositie, tinten en kleurschakeringen van een schilderij. Schilderijen worden levendig als we kiezen voor heldere kleuren. Hetzelfde kan gezegd worden over dankbaarheid: door heldere kleuren te gebruiken, kiezen we voor een positief en betekenisvol leven.

Bron: knowledge.insead.edu (vertaald en bewerkt door Sigma)

Boekentips:

Reageer op dit artikel