artikel

Liever een eikel dan een grillige baas

Leiderschap

Het is niet fijn om een eikel van een baas hebben. Maar één ding is nóg erger: een baas die zich grillig gedraagt.

Liever een eikel dan een grillige baas

Medewerkers van grillige bazen – die zich dan weer heel fatsoenlijk gedragen en dan weer totaal unfair – hebben meer psychische stress dan medewerkers die continu slecht worden behandeld. Deze stress heeft negatieve invloed op onder meer hun baantevredenheid. Het is onderzocht aan de Michigan State University.

Beter nooit respect dan af en toe

160 studenten werden in drie groepen verdeeld en moesten bepaalde taken uitvoeren. Groep 1 kreeg consequent faire, respectvolle feedback, groep 2 kreeg consequent unfaire feedback en groep 3 kreeg soms faire en soms unfaire feedback. Na elke ronde werden de hartslagen van alle deelnemers opgenomen – hoe sneller de hartslag, hoe meer stress. De hoogste hartslagen werden steeds gemeten in de groep met de wisselende feedback. De test is daarna herhaald bij echte werknemers, met dezelfde resultaten. Dit gaat duidelijk tegen onze intuïties in: soms wel en soms geen respect is slechter dan nooit respect.

De onderzoekers bieden een paar remedies om het probleem af te zwakken. Organisaties kunnen doelen op het gebied van rechtvaardigheid toevoegen aan hun programma’s voor leiderschapsontwikkeling. Ze kunnen vragen rond ‘fairheid’ toevoegen aan 360-gradenbeoordelingen. En ze kunnen persoonlijkheids- en integriteitsassessments, inclusief zelfbeheersingstests, laten afnemen bij kandidaten voor leidinggevende posities.

Bron: Academy of Management Journal, februari 2016

Boekentips:

Reageer op dit artikel