artikel

Creativiteitsboosters

Leiderschap

Auteur en hoogleraar management en psychologie Adam Grant (Warthon School, University of Pennsylvania) deelt zijn inzichten in hoe je écht originele en creatieve ideeën losweekt.

Creativiteitsboosters

Het gaat erom dat je heel veel ideeën krijgt, niet slechts een of twee grote ideeën
Moedig je medewerkers aan om zo veel mogelijk ideeën te spuien, wetend dat je door veel ruis heen moet voor je op iets prachtigs stuit. Hét kenmerk van creatieve genieën is niet dat ze dat ene grote idee hebben maar dat ze oneindig veel méér ideeën hebben dan de gemiddelde mens.

Beoordeel ideeën met een creatieve mindset
Creators zien vaak – verblind door enthousiasme – alleen de positieve kant van hun ideeën. Maar als manager oordeel je vaak juist weer te negatief over andermans ideeën, omdat bestaande producten je criterium zijn (denk Harry Potter). Een manier om creatief te oordelen: ga brainstormen, bedenk eerst zelf een paar ideeën – en beoordeel dan het idee van een ander. Als je zelf bezig bent met creatief denken sta je meer open voor de nieuwe mogelijkheden die anderen aandragen.

Je hoeft niet jong te zijn om creatief te zijn
Je ideeënmotor begeeft het niet op een zekere leeftijd, en je raakt op termijn evenmin per definitie verknocht aan conventionele ideeën. Maar het is zo: hoe langer je in een business zit, hoe moeilijker om met frisse blik naar de aannames te kijken die er gemeengoed zijn. Je voordeel is wel weer dat je blikveld zich door je ervaring verbreedt en verdiept. Uit onderzoek in de sociale wetenschappen komt naar voren dat van belang is wat voor soort denker je bent. Abstracte denkers die theoretiseren over nieuwe invalshoeken pieken jong. Experimentele testers en puzzelaars van het type beetje voor beetje steeds verder en dieper graven kunnen op hun 70e of 80e nog pieken.

Voorkom groepsdenken
Laat mensen hun verhaal doen die ergens oprecht anders over denken – wat iets anders is dan iemand advocaat van de duivel laten spelen. Het dwingt groepsdenkers hun standpunten te heroverwegen en aan te scherpen. Extreem voorbeeld: bij het succesvolle hedgefonds Bridgewater Associates kun je worden ontslagen of beboet als je je afwijkende mening voor jezelf houdt.

Leer hoe je slim uitstelt
Als je je meteen op een taak stort, denk je te lineair en loop je kans op tunnelvisie. Doe een stap terug, laat het een paar dagen ‘marineren’ in je achterhoofd. Dan schiet je vaak spontaan van alles te binnen.

Bron: McKinsey Quarterly, augustus 2016

Door: Eduard Kerkman – Taallijn

Reageer op dit artikel