artikel

Welke stijl van leidinggeven past bij jou?

Leiderschap

Bepaal wat jij persoonlijk wilt bereiken als leidinggevende, en met welke leiderschapsstijl je dat het beste voor elkaar krijgt.

Welke stijl van leidinggeven past bij jou?

Als je succesvol wilt zijn, moet je inzicht hebben in wat jouw definitie van succes is, in hoe jij leiding geeft, in wat jij écht belangrijk vindt. Check: welke type leider ben jij?

De klassieke ondernemer

Je doet meer dan je voor mogelijk houdt met minder dan je voor mogelijk houdt. Leiderschap gaat voor jou over competitie, om streven naar succes. No-nonsense metrics als kosten, winstmarges en slimme deals, daar draait het om. Om de centen dus, al doen de bedrijfswaarden er natuurlijk ook toe. Je bent gek op het creëren van ijzersterke producten en bedrijven. Je focust op harde berekeningen en financiële opbrengsten.

De moderne missionaris

Succes is voor jou vooral: iets origineels en betekenisvols tot stand brengen. Je wilt het verschil maken. Natuurlijk: economische waarden zijn belangrijk. Maar wat je drijft zijn de menselijke waarden. Daardoor kun jij risico’s nemen die je klassieke ondernemers niet zo snel ziet nemen, bijvoorbeeld als de opbrengt niet meteen duidelijk is. Je kunt deals laten schieten omdat die niet aansluiten bij de impact die je hoop te maken. Je runt niet zomaar een bedrijf, je runt je bedrijf voor een groter goed.

De probleemoplosser

Concrete resultaten, daar gaat het jou om. Expertise. Ervaring. Disruptieve technologieën? Oké. Maar successen in het verleden zeggen veel over je toekomstige impact. Je bent de eerste die problemen te lijf gaat en nieuwe kansen blootlegt. Je vertrouwt vooral op alles wat je zelf hebt gezien en geleerd over wat werkt om je organisatie de toekomst in te leiden. Jij bent de archetypische leider die dingen voor elkaar krijgt: top-down, de teugels in handen nemend, strak regerend over budgetten.

De oplossingenvinder

Jij gelooft dat de beste oplossingen vaak uit onverwachte hoek komen. Je zorgt ervoor dat je kennis je voorstellingsvermogen niet inperkt. Je vindt dat het bereiken van goede resultaten in jouw bedrijf ieders verantwoordelijkheid is, ook al ben jij eindverantwoordelijk. Dat je jezelf niet snel in de schijnwerpers zet doet niets af aan je ambities. Jij vindt dat bescheidenheid de juiste mindset is om grootse dingen te bereiken in een onbekende wereld vol verrassingen.

Doe de test:
Niet zeker van je zaak? Via deze test (16 vragen) kun je bepalen in welke categorie je valt: https://williamctaylor.com/quiz/

Bron: Harvard Business Review

Door: Eduard Kerkman, redacteur Management Executive

Boekentips:

Reageer op dit artikel