artikel

Hoe je managers managet

Leiderschap

Als je managers managet, sta je voor twee taken: je moet ervoor zorgen dat ze goed werk leveren (net zoals bij elke medewerker) én dat ze hun team goede ondersteuning geven. Dat laatste, hoe doe je dat? Moet je training geven? Coaching? En hoe ben je een goed rolmodel?

Hoe je managers managet

Harvard Business Review heeft het gevraagd aan deskundigen Sydney Finkelstein (Tuck School of Business, auteur van Superbosses) en Linda Hill (Harvard, auteur van Being the Boss). Het verschil is dat het managen van managers ook leiderschapscoaching vereist: je moet managers zo coachen dat ze de cultuur en capaciteiten ontwikkelen die hun teamleden nodig hebben.

Taken als manager van managers

 • Geef het goede voorbeeld.
  Mensen leren namelijk van hun baas hoe ze moeten leiden. En aangezien mensen altijd naar je kijken, zul je altijd het goede voorbeeld moeten geven. Dus als je wilt dat de manager zijn mensen autonomie geeft, geef hem dan ook die autonomie.
 • Verbreed de focus van je coaching.
  Je moet je niet alleen richten op jouw eigen direct report (de manager) maar ook op de direct report van de manager. In plaats van dat je vraagt ‘Hoe gaat het met dat project?’ vraag je bijvoorbeeld ‘Hoe gaat de samenwerking met Emma in dat project?’ of ‘Hoe zou je Emma beter kunnen ondersteunen bij dat project?’
 • Complimenteer ze in het openbaar
  Complimenten geef je in aanwezigheid van hun mensen. Dat kan ze enorm helpen. Vraag ze ook bijvoorbeeld om advies waar hun mensen bij zijn. Of laat ze een deel van de presentatie doen, zodat ze hun expertise kunnen etaleren. Als je kritiekpunten hebt, bespreek die dan onder vier ogen.
 • Werk volgens een leerlingschapmodel
  Voer samen echt werk uit en grijp daarbij mogelijkheden aan om uit te leggen wat je doet en hoe je het doet. Bijkomend voordeel is dat je de manager in actie kunt observeren. Je hoeft niet overal met je neus op te zitten, maar je kunt wel aanwezig zijn als er teammeetings zijn, als ze hun mensen feedback geven of als ze sollicitatiegesprekken voeren.
 • Geef ze ruimte
  Vrijheid om op hun eigen manier te leiden. Des te belangrijker nog als er flinke verschillen zijn tussen jou en de manager – zo pakken mannen en vrouwen sommige dingen anders aan, en dat is prima.
 • Laat ze hetzelfde trainingsprogramma volgen als jij
  Sommige organisaties bieden nieuwe managers formele trainingen aan (intern of extern). Selecteer het leerplan voor ze dat je zelf ook hebt gevolgd.
 • Leer hun team kennen.
  Tricky, want je wilt het gezag van de manager niet ondermijnen. Maar nuttig, want als je het team een beetje kent kun je de manager relevante feedback en coaching geven. Manoeuvreer jezelf in elk geval nooit in situaties waarin jij dingen te horen krijgt van teamleden die ze niet vertellen aan hun manager. Alles moet in alle openheid blijven.
 • Zoek uit hoe jij het doet als manager van managers
  Vraag het rechtstreeks vragen of gebruik een 360-gradenfeedbacktool.

Bron: Harvard Business Review, 29-8-2016

Door: Eduard Kerkman – redacteur Management Executive

Boekentips:

Reageer op dit artikel