artikel

Dit is wat goede bazen doen

Leiderschap

De medewerkers van goede managers hebben meer toewijding en zijn productiever dan die van minder goede managers.

Dit is wat goede bazen doen

De meeste leiderschapsadviezen zijn gebaseerd op anekdotische observaties en gezond verstand. Stanford Graduate School of Business-prof Katryn Shaw pakt het anders aan: zij analyseert de essentie van goed leiderschap op basis van datagestuurde analyse, onder meer bij Royal Bank of Canada. Uit het onderzoek blijkt dat de kwaliteit van de baas in hoge mate bepalend is voor de productiviteit en performance van zijn mensen. Die hogere productiviteit ontstaat doordat medewerkers die onder een goede baas werken betrokkener en gemotiveerder zijn.

De kwaliteit van de goede baas

Goede bazen doen drie dingen, zegt Shaw:

  1. Ze geven een levendige, inspirerende beschrijving van de visie en missie van het bedrijf. En leggen gedetailleerd uit hoe elke medewerker in die visie past.
  2. Ze zijn een drijvende kracht achter de resultaten doordat ze veel tijd besteden aan het coachen, begeleiden en motiveren van hun mensen. Dat maakt ze productief en betrokken.
  3. Ze helpen hun mensen om hun persoonlijke carrièredoelen te bereiken. Het werkt voor medewerkers enorm motiverend als hun langetermijnvisie op de loopbaan en hun waarden op één lijn liggen met die van de organisatie.

Bron: Stanford Business

Door: Eduard Kerkman – redacteur Management Executive

Boekentips:

Reageer op dit artikel