artikel

“Als iemand 50.000 euro wil uitgeven, dan kan dat gewoon”

Leiderschap

“We vragen een bak zelfredzaamheid. Bij ons ben je ondernemend in de rol die je hebt. Als jij vindt dat je 50.000 euro moet uitgeven om het systeem beter te maken, dan kun je dat gewoon doen”. Mark Vletter van Voys is aan het woord bij Fast Moving Targets (fastmovingtargets.nl) over zijn bedrijf dat geen managementlagen kent.

“Als iemand 50.000 euro wil uitgeven, dan kan dat gewoon”

Vletter, die spreekt op het Jaarcongres Leiderschap,  gelooft in de zelfredzaamheid van mensen, ook als het gaat om de bedrijfsvoering. Kritische geluiden dat zoveel vrijheid niet voor iedereen geschikt is, weerlegt hij: “Ik regel alles in mijn leven zelf. Ik heb een huis, een hypotheek, voed mijn kinderen zelf op, rij zelf auto, bepaal mijn vakanties zelfs. En dan zou ik dat in datgene waar ik jaren voor heb gestudeerd, in mijn werk, opeens niet kunnen? Dat is absurd. Dat we het niet geleerd hebben, betekent niet dat we het niet kunnen.”

Voys groeit al vanaf het begin gestaag, al een paar jaar achter elkaar staat het in de FD Gazelle lijst van snelste groeiers. Het idee om zonder managers te werken ontstond toen er 15 man personeel was: “Ik vroeg toen aan vrienden van mij of ze een goede manager kenden. Maar 9 van de 10 vonden hun manager maar een eikel. En die ene die een goede had zei: ’Ik spreek dat mens eigenlijk nooit’. En toen vroeg ik me af, waarom is management eigenlijk ontstaan?”

Om een bedrijf effectief te ontmanagen is naast vertrouwen ook volledige openheid nodig. “Als je mensen vraagt om bewust keuzes te maken, dan moeten ze wel weten wat er speelt. Als je bij ons komt werken, dan krijg je een sleutel van het kantoor en toegang tot alles. Alle cijfers, aangesloten klanten, opzeggingen, alles.”

In de toekomst voorziet Vletter dat er nog veel meer ontmanaged gaat worden. Hij denkt dat software de taak van het middenmanagement gaat overnemen en dat de top van bedrijven rechtstreeks gaat communiceren met de andere lagen. Dan ontstaat volgens hem veel meer een level playing field.

Toch is dat niet altijd gemakkelijk. Vletter is founder van Voys. Daardoor weegt zijn stem altijd zwaarder. En dat vindt hij jammer. “Ik heb bewust ook een stapje terug gedaan. Ik heb nu ook rollen toegewezen gekregen in het bedrijf. Ik wil dat mijn collega’s beslissen, niet dat ik beslis. Als ik ergens geen rol in heb, dan heb ik er geen kennis van en kan ik ook niet beslissen. Zo kwam er ooit een collega die een event organiseerde bij mij. Ze vroeg of ze voor 50.000 euro lampen kon bestellen. Maar ik had daar geen rol in. Dat vond zij op dat op dat moment een rotantwoord, maar ik zou dan beslissen omdat ik bedrijfseigenaar ben, terwijl ik geen rol had en niets wist.”

Ook bijzonder is de visie op veranderingen, of innovaties. Bij de meeste bedrijven gaat een verandering of innovatie alleen door als het bedrijf er bewezen beter van wordt. Bij Voys is dat niet zo: “Bij ons gaat een verandering altijd door, tenzij het bewezen schadelijk is voor de organisatie.” En dat betaalt zich uit. Voys groeit hard en is genomineerd voor een European Business Award.

Foto: Guido van Nispen

 

Reageer op dit artikel