artikel

Geef je zelf meer tijd

Leiderschap

Laatst was ik op een lezing: Getting Things Done van David Allen, een briljant anti-stress- en timemanagement systeem. Zijn boodschap: vertrouw je brein niet! In elk geval niet als je dingen wilt onthouden. Ken je dat? Er schiet iets in je gedachten en je denkt ‘dat moet ik onthouden’. Later die dag (soms al na vijf minuten) weet je nog wel dat je iets moest onthouden. Alleen niet meer wat. Of wanneer denk je eraan dat je nog nieuwe batterijen voor die zaklantaarn moet gaan halen? Precies, als de stroom uitvalt en je die zaklantaarn echt nodig hebt.

Geef je zelf meer tijd

Het is wetenschappelijk bewezen dat je met maximaal vier dingen tegelijk bezig kunt zijn. Anders laat je brein het afweten. En die vier is zelfs al veel. Je brein is namelijk niet gemaakt om te onthouden, maar om te creëren, dingen te doen. David Allen zegt zelf dat hij extreem lui is. Hij zorgt ervoor dat hij een gedachte nooit twee keer hoeft te hebben. Hoe? Door alles wat hij moet onthouden op te schrijven. Grote projecten hakt hij in kleine stukken die makkelijk te doen zijn. Lijstjes maken dus. En die in het zicht houden, zodat je niet vergeet erop te kijken… Gelukkig hebben we allemaal een notitieblok in onze smartphone.

Nog een tip van Allen: alles wat je binnen twee minuten kunt doen, doe je meteen. Dan hoeft het ook niet op een lijstje, wat dat kan je brein nog net aan. Dat geeft rust, waardoor je je beter kunt concentreren op andere dingen die je nog moet doen. Het werkt echt, merk ik. Mijn bureau is een stuk leger en ik voel echt meer rust. Alleen al doordat er meer dingen uit het zicht zijn. Behalve die lijstjes dus, maar dan is het belangrijk te onthouden dat het niet ‘af’ hoeft (en zelfs niet kan).

Minstens zo goed werkt de ‘uit/thuisregel’ die mijn moeder me leerde toen ik nog in de horeca werkte: als je iets serveert, zorg dan dat je op de terugweg ook altijd iets meeneemt. Lege glazen, lege borden of een nieuwe bestelling. Dan sta je dus nooit met lege handen. Bij mij thuis doe ik dat ook zoveel mogelijk. Net even slimmer bezig zijn, levert tijd op. En het scheelt een hoop kilometers alles bij elkaar opgeteld. Ik weet trouwens zeker dat als kinderen dit lezen en gaan doen, heel veel ouders van mij gaan houden….

Nog een tip: schrijf op waar jij energie van krijgt. En zet die ook op je to do-lijstje. Zelf heb ik nu op kantoor een Carlos-momentjesbord hangen. Daar hang ik bedankjes, kaarten, bijzondere mails enzovoort op. Dat bord is een Carlosmomentje op zich. Een paar jaar geleden stond mijn allereerste grote interview in het Eindhovens Dagblad. Apetrots was ik. De dag erna stof ineens mijn oude taxichauffeur voor de deur. Hij werkte ook nog bij de drukkerij van het ED en had drukplaat achterover gedrukt van mijn artikel. Die plaat, daar hang ik dus nu met magneten al die andere Carlos momentjes op. Kan ik even wat energie gebruiken, dan helpt het meteen als ik er even naar kijk. En daar heb ik tegenwoordig dus meer tijd voor.

Echt, een van de mooiste Carlosmomentjes die je jezelf kunt geven – naast stilstaan waar je allemaal blij van wordt en dankbaar voor bent – is meer tijd maken.

Door: Jaap Bressers

Jaap Bressers is spreker op het Jaarcongres Leiderschap: Leiders met lef maken het verschil. Kom ook op op 18 mei naar de Jaarbeurs. Meer informatie vind je hier >>>

Reageer op dit artikel