artikel

Paul Rulkens over Het tijdsgambiet

Leiderschap

Walt Disney werd eens aangesproken op de verbluffende snelheid waarmee het eerste Disney themapark was gebouwd. “Hoe heeft u dat gedaan in 365 dagen?’, vroeg de journalist. “Tja”, zei Disney droog, “we hebben ze allemaal gebruikt”.

Paul Rulkens over Het tijdsgambiet

Het toekomstige succes van uw onderneming draait om het hoogste en beste gebruik van uw tijd. Effectieve leiders zijn uitstekend in de kunst van het tijdsgambiet. Een klein offer om een belangrijk resultaat te halen heet een gambiet in het schaakspel. De manier waarop u uw tijd vandaag opoffert, zal uw resultaten over zes maanden bepalen. Ik verwacht dat deze connectie alleen maar groter wordt en dat geeft grote en nieuwe kansen voor u om zich te onderscheiden. Op basis van mijn werk met uitstekende executives heb ik gezien dat er drie gebieden zijn die belangrijk zijn voor een leider om snel het verschil te maken.

Het verschil maken
Ten eerste, alleen de beste gedeeltes zijn belangrijk. Dit betekent dat slechts topprestaties binnen kleine tijdsperiodes leiden tot grote resultaten. Wanneer een vliegtuig over de Atlantische oceaan vliegt, hoeft een piloot slechts in 10% van de tijd uitstekend te presteren: bij opstijgen, landen en crisissituaties. Als u een betere piloot wilt worden, zijn dit de drie gebieden waar u zich op moet richten. Hetzelfde geldt voor leiders. Welke activiteiten, die alleen u kunt uitvoeren, moeten uitstekend worden gedaan ten bate van de onderneming? Hoe gaat u uw dag invullen om de juiste aandacht te geven aan deze activiteiten?

Ten tweede wordt uw inspanning om Parkinsons wet te breken essentieel. Parkinsons wet zegt dat het werk zich zodanig uitbreidt, dat de tijd die ervoor is gereserveerd helemaal wordt gevuld. Als u bijvoorbeeld een vergadering heeft gepland van een uur, dan komt uw team een uur bijeen, ongeacht of de doelstellingen van de vergadering binnen de vergadertijd zijn gehaald. Onlangs daagde ik een heel succesvolle, maar chronisch overwerkte leider uit om al haar vergaderingen te plannen in de helft van de tijd. Na een tijdje merkte ze dat de uitkomsten van deze vergaderingen hetzelfde waren, of zelfs beter! Niets werkt zo verhelderend op ons denken als een deadline.

Ten derde speelt strategisch stoppen een steeds prominenter rol voor leiders. Uw capaciteit om activiteiten strategisch te stoppen is evenredig aan uw capaciteit om ambitieuze doelen te halen. Meer doen is niet meer het antwoord op te veel om te doen. Daarom moet u tijd vrijmaken door strategisch te stoppen met bestaande activiteiten, om zo uw aandacht te kunnen besteden aan belangrijkere activiteiten. De snelste manier om strategisch te stoppen is door eliminatie. Dit is gebaseerd op het idee dat de grootste verspilling van onze tijd niet is om iets inefficiënt te doen, maar om iets te doen wat eigenlijk helemaal niet gedaan zou moeten worden. Met andere woorden: om uitstekend te worden in iets wat irrelevant is. Een belangrijk klant van mij spendeerde een grote hoeveelheid tijd, geld en energie aan het schrijven van uitgebreide voorstellen, met een prachtige lay-out en gedrukt op state-of-the-art papier. De conversie van deze voorstellen was echter beroerd. We elimineerden samen al dit vuurwerk en richtten ons op korte, doelgerichte voorstellen. Als gevolg hiervan verdubbelde de conversie van zijn voorstellen en er was ineens meer tijd over om nieuwe potentiële klanten te spreken, met als gevolg meer business.

Tijd leiderschap
De eminente natuurkundige John Wheeler zei eens dat tijd de manier is van de natuur om ervoor te zorgen dat niet alles tegelijkertijd plaatsvindt. In tegenstelling tot wat veel mensen geloven, kunnen we tijd niet managen. Ongeacht uw wilskracht, kunt u tijd niet stoppen, terugdraaien of versnellen. Het enige wat u als leider kunt managen is hoe u uw tijd gebruikt. Het jaar 2017 heeft weer 365 dagen. Hoe laat u uitstekend leiderschap zien door gedeeltes van uw waardevolle tijd op te offeren om buitengewone doelen te realiseren?

Door Paul Rulkens

Uitstekend - cover groen.inddPaul Rulkens is een expert op het gebied van high performance: de kunst en wetenschap om zakelijk en persoonlijk succes te bereiken op de meest eenvoudige manier. Hij is een internationale, professionele spreker en als vertrouwd senior adviseur werkt hij met leiders, professionals en ondernemers over de hele wereld om alles te halen uit alles wat ze al hebben. In april verschijnt zijn boek: Uitstekend: high performance principes voor zakelijk en professioneel succes. Op mei is hij spreker op het Jaarcongres Leiderschap >>>

Reageer op dit artikel