artikel

De verschrikkelijke negen: rotgewoonten van leiders

Leiderschap

Het zijn destructieve eigenschappen van verder goed bedoelende mensen op hoge posities, blinde vlekken waardoor ze niet tot ware leider uitgroeien.

De verschrikkelijke negen: rotgewoonten van leiders

Hier moet je als baas van af:

  1. De neiging tot micromanagen. Het is ergernis nummer 1 van medewerkers over hun baas, en puur machtsvertoon van leidinggevenden.
  2. Een angstregime. Creëer vertrouwen door mensen meer autonomie te geven, te laten experimenteren en fouten toe te staan. Je zult zien: dan gebeuren er dingen.
  3. Elke innovatie de grond in boren. Zeggen dat je innovatie toejuicht maar elke poging daartoe saboteren. Ga voor een pull-benadering van innovatie, bottom-up.
  4. Onvermogen tot actief luisteren. Niet alleen in de zendermodus staan. Luisteren naar ideeën, meningen en constructieve feedback, ook van het soort dat je eigenlijk niet wilt horen.
  5. De ontwikkeling van je mensen negeren. Spoor ze aan om te vragen naar ontwikkelingsmogelijkheden, schep ruimte voor experimenteren, identificeer ieders vaardigheden en zet ze optimaal in.
  6. Gebrek aan zelfbewustzijn. Stel jezelf vragen als: waarom gebeurt dit steeds weer? Waarom roepen bepaalde situaties of teamleden negatieve emoties bij me op? Waar krijg ik het warm van?
  7. Onvermogen om anderen te beïnvloeden. Je roadmap naar invloedrijk leiderschap: win vertrouwen door het anderen te geven, laat je ego los en deel macht, laat zien dat je competent bent, laat anderen bijdragen en co-creëren, en ontwikkel een cultuur waarin mensen eigenaar worden van hun beslissingen.
  8. Altijd in de schijnwerpers willen staan. Wees een dienstbare leider en richt het licht op anderen.
  9. De onzichtbare-baas-act. Niet doen: altijd afwezig zijn als je het hardst nodig bent, je opsluiten in je kantoor met de deur op slot, persoonlijke interactie vermijden omdat je niet tegen slecht nieuws kunt. Heb je een probleem, ga dan met iemand praten.

Bron: Inc.

Door: Yvonne Halink – redacteur Management Executive

 

Reageer op dit artikel