artikel

Leiderschap: van frustratie naar inspiratie

Leiderschap

Om iets nieuws te kunnen bereiken in je leven, heb je inspiratie nodig. Inspiratie die komt uit een goede intentie. Inspiratie om iets moois voor jezelf, iets goeds voor een ander, en iets goeds voor de wereld te bereiken. En inspiratie kun je in jezelf op wekken.

Leiderschap: van frustratie naar inspiratie

Vaak gaat aan inspiratie frustratie vooraf. Je bent gefrustreerd omdat er iets tegenzit, omdat iets niet lukt, of omdat iets niet handig is. Je kunt dan blijven hangen in de frustratie en op de ellende die het veroorzaakt, maar daar ga je je niet beter van voelen. En het lost ook geen probleem op. Beter is het om die frustratie om te zetten naar inspiratie om iets aan het probleem te doen.

Om dat te bereiken moet je zorgen dat je emotioneel in een goede staat bent, en dat doe je onder meer door je lichaamshouding aan te passen. Want pas als je houding goed is, zullen je emoties goed zijn en daardoor kun je inspiratie bij jezelf en anderen opwekken.

Vragen voor inspiratie

Vanuit die mentale staat kun je een aantal vragen stellen die helpen bij het krijgen van inspiratie:

  • Waarom is het een probleem?
  • Wat wil ik in plaats van het probleem?
  • Wat kan ik nu doen om die gewenste situatie te krijgen?
  • Hoe kan ik daar anderen mee helpen?
  • Hoe kan ik zorgen dat het in de toekomst ook goed blijft?

Om een gewenste situatie te bedenken, kun je het beste visualiseren: vorm in je hoofd een beeld van hoe je wilt dat de gewenste situatie eruitziet. Denk goed aan wat je wel wilt hebben, en maak dat beeld zo helder, mooi, en geweldig mogelijk. Zodat je er zelf laaiend enthousiast van wordt.

Op het moment dat je aandacht namelijk gaat naar wat je wel wilt hebben, hoef je je niet druk te maken over wat je niet wilt hebben. Ook zul je daardoor de mogelijkheden gaan zien om die gewenste situatie werkelijkheid te maken. En kun je de leiding nemen vanuit een visie, die inspirerend, helder en mooi is, en die de intentie heeft om iets daadwerkelijk beter te maken, voor jezelf, voor anderen en voor de wereld. Vanuit zo’n visie neem je iedereen mee, en verliezen obstakels aan kracht. Want de wereld gaat open voor de leider die inspirerend en visionair de weg wijst.

Door: Eduard van Brakel

Boekentips:

Reageer op dit artikel