artikel

Algemeen of inhoudelijk management?

Leiderschap

Het is een oude richtingenstrijd: algemeen, of inhoudelijk management? Als je naar baantevredenheid kijkt, is het antwoord duidelijk.

Algemeen of inhoudelijk management?
Vaktechnisch management zorgt voor meer baantevredenheid

Is jouw baas een inhoudelijk expert wat de corebusiness van je bedrijf betreft, of meer een algemene mensenmanager? In het eerste geval ben je waarschijnlijk tevredener over je baan dan in het laatste. Recent onderzoek onder 35.000 Amerikaanse en Britse werknemers toont een sterk verband aan tussen baantevredenheid en de vaktechnische expertise van de baas.

Geloofwaardigheid van management

De onderzoekers stelden drie vragen. Zou je baas jouw werk kunnen doen als het moest? Heeft de baas zich een weg naar boven gebaand in de organisatie? En hoe beoordeel je de technische competentie van je baas? Een zeer competente baas hebben blijkt grote invloed te hebben op de baantevredenheid van werknemers – de sterkte van het gemeten effect verbaasde de onderzoekers.

Het onderzoek is een nieuw wapenfeit in het snelgroeiende kamp van het ‘inhoudelijk leiderschap’. Het draagt bij aan de erkenning dat vaktechnische expertise een leider de broodnodige geloofwaardigheid verleent, al zijn emotionele intelligentie en organisatievaardigheden natuurlijk ook belangrijk. Ziekenhuizen zouden dus geleid moeten worden door artsen en universiteiten door toponderzoekers in plaats van door administratieve bestuurders, vinden de onderzoekers.

Bron: Industrial and Labor Relations Review

Door: Yvonne Halink- redacteur Management Executive

Reageer op dit artikel