artikel

Micromanagen is dodelijk

Leiderschap

De nare gewoonte om te micromanagen is voor geen enkele organisatie goed, maar voor startups is het dodelijk. Hoe empower je dan toch je team?

Micromanagen is dodelijk

Micromanagende oprichters van een startup schieten zichzelf op drie manieren in de voet. Ten eerste wordt het moeilijk om de startup op te schalen – want door het gemicromanage ontstaan er bottlenecks in de besluitvorming en haperingen in de uitvoering. De boel loopt langzaam vast. Ten tweede jaag je je talenten er de deur mee uit, met voorop de creatievelingen en innovators. En ten derde komt de oprichter door het micromanagen onvoldoende toe aan zijn belangrijkste taken: het grote plaatje, business ontwikkelen, resources vinden.

Empower je team

Het tegenovergestelde van micromanagement is empowerment. Dat is voor startups cruciaal, om op te schalen en talenten aan zich te binden. Hoe empower je je team?

  1. Vertrouw en geloof in je team.
    Wijs niet alleen taken toe maar deel ook je visie en de missie met je mensen. Herinner ze eraan dat ze hun besluitvormingsmacht moeten benutten. Monitor hooguit een deel van hun werk (zoals de projecten met de grootste impact).
  2. Mentor en ondersteun.
    Stimuleer communicatie over grote lijnen maar bemoei je niet met individuele taken. Luister naar je mensen, begrijp wat ze willen in hun werk en geef ze dat.
  3. Bied ruimte om te falen.
    Zorg dat je team snel leert van fouten. Accepteer dat je mensen je advies niet altijd volgen en steun ze dan desalniettemin. Als een beslissing slecht uitpakt, neem dan medeverantwoordelijkheid op je. Pakt een beslissing goed uit, geef dan alle credits aan je team.

Wil je meer weten over het creëren van een team? Kom dan naar het event Topteam in 1 dag >>>

Bron: Insead Knowledge

Door: Ed Kerkman

Reageer op dit artikel