artikel

Circulair inkopen is slimmer

MVO

In de circulaire economie kopen we geen goederen meer, maar delen we die met anderen, of betalen we voor het gebruik ervan. Dat voorkomt verspilling van materialen en van energie. En kan voor consumenten en bedrijven ook nog eens goedkoper en makkelijker zijn. Voor circulair inkopen moeten we wél eerst een aantal zaken anders regelen, zoals de inkoop door organisaties.

Tijdens het Circular Economy BOOSTcamp (24-26 mei) nemen MVO Nederland en Turntoo samen met inkoopexperts de spelregels onder de loep, zodat ‘circulair inkopen' straks op grotere schaal kan worden toegepast.

Circular economy BOOSTcamp: van consumeren naar gebruiken
Circulair inkopen: architect Thomas Rau en oprichter van Turntoo past het sinds vier jaar toe op zijn eigen kantoor. Samen met Philips ontwikkelde hij het concept ‘Pay per lux'. De fabrikant levert volgens een gebruikscontract de ‘lichturen', blijft zelf eigenaar van lampen en armaturen en betaalt ook de energierekening. En de klant? Die beschikt over het licht wat hij nodig heeft, maar is veel bijkomende kosten voor service en onderhoud kwijt.
Turntoo ontwikkelt en implementeert circulaire gebruikscontracten, zoals de inrichting van de Duurzaamheidfabriek van het Da Vinci College te Dordrecht. 'Van vloerbedekking tot meubilair: alles is zo ontworpen dat het eenvoudig weer terug kan gaan naar de producent om ingezet te worden voor nieuwe producten.' Naast de boven genoemde voordelen ziet Turntoo in haar projecten nog meer financiële winst. Bij het eerste circulaire gebouw, het gemeentehuis Brummen leidde het circulaire concept tot een slimmer ontwerp vertelt Sabine Oberhuber medeoprichter van Turntoo: 'Gestandaardiseerd en klikbaar. Daardoor zit het sneller in elkaar en worden er bij de montage minder fouten gemaakt. In  bouwtermen: lagere faalkosten.'

Bron en meer informatie: MVO Nederland.

Tip
Lees ook Werken aan de Weconomy.

Reageer op dit artikel