artikel

34 internationale best practices uit de circulaire economie

MVO

Duurzame ondernemersvereniging De Groene Zaak, opgericht door Marga Hoek, verzamelde 34 maatregelen van overheden om de circulaire economie te bevorderen.

34 internationale best practices uit de circulaire economie
Circulaire Economie vraagt om circulaire businessmodellen

De maatregelen zijn gebaseerd op het door De Groene Zaak gestarte internationale onderzoek ‘Governments going Circular- Global Scan Best Practices’ 

Wat elders kan, kan in Nederland ook

Het onderzoek laat veel belangrijke initiatieven zien uit onder meer de VS, Japan, Zuid-Afrika en Brazilië. Het zijn geen maatregelen die zo revolutionair zijn dat Nederland ze niet kan kopiëren. Toch laat Marga Hoek een waarschuwend geluid horen: ‘Wanneer wij als belangrijke doorvoerhaven een “grondstoffenrotonde” willen realiseren, dan kan de regering het zich niet permitteren achterover te hangen.’

Wat overheden elders op de wereld kunnen, moeten wij ook kunnen, meent zij en daarom wil ze met behulp van ondernemersvereniging De Groene Zaak van Nederland de hot spot van de circulaire economie maken.

Nieuwe website: govsgocircular.com

Volgens Hoek weten individuele overheden vaak niet goed wat er zo allemaal mogelijk is en daarom heeft ze een nieuwe website opgericht: govsgocircular.com. Hier staan ‘best circular practices’ van over de hele wereld verzameld die in bovengenoemd onderzoek aan het licht kwamen. Uiteindelijk doel is internationale uitwisseling en samenwerking tussen overheden.

Enkele cases uit de circulaire economie

  • Japan, een land dat dat zeer ver is gevorderd met het herwinnen van grondstoffen in de industrie.
  • Zuid-Korea: hier is een zeer ambitieus sharing platform gelanceerd.
  • Vlaanderen: deze regio laat zien dat met de juiste combinatie van wetgeving en marktwerking veel waardevolle grondstoffen in bouwafval kan worden teruggewonnen.
  • Zuid-Afrika is een voorbeeld van een opkomende economie dat circulaire businessmodellen omarmt (bandenrecycling).

Onderzoeksbevindingen

  • Landen die zelf over weinig grondstoffen beschikken (Japan) of waar sprake is van ernstige milieudruk (China) zijn verder met het bevorderen van ciculariteit dan andere landen.
  • Veel overheden zijn vooral actief op het gebied van resource efficiency en afvalreductie, maar het ontwikkeling van deelconcepten en circulair inkopen staan wereldwijd nog in de kinderschoenen.
  • Over het geheel genomen zijn Noord-Europese en Aziatische overheden verder dan elders in de wereld.

Bron: p-plus.nl

Boekentips:

 

Reageer op dit artikel