artikel

Leidinggeven aan een startup: 10 tips

Organisatie

Een startup beginnen is één ding, de zaken in goede banen leiden als je bedrijf een hit wordt is heel wat anders.

Leidinggeven aan een startup: 10 tips

Nick Rappolt, CEO en oprichter van het zes jaar oude ‘global experience design’-bureau Beyond, kan erover meepraten: leidinggeven aan een snel groeiend pas gestart bedrijf is een enorme uitdaging vol horden.

Leidinggeven: de tips

  1. Richt je op een sterke niche. Je moet van meet af aan een sterke focus hebben voor je business.
  2. Zet je mensen mondiaal is. Als je op meerdere locaties werkt, ook in het buitenland, benut je medewerkersbestand dan als een mondiaal netwerk: zet je beste talenten in op de projecten en initiatieven waar de deze meeste waarde toevoegen, wáár ter wereld dat ook is.
  3. Werk van begin af aan met een krachtige adviesraad. Adviseurs met brede expertise, uit uiteenlopende bedrijfstakken.
  4. Overweeg om de startup te lanceren binnen een moederbedrijf. Het kan flinke voordelen hebben om te beginnen als onderdeel – en dus met ondersteuning – van iets groters.’
  5. Neem mensen die je nodig hebt liever te vroeg in dienst dan te laat. Kijk vooruit.
  6. Bouw van begin af aan technologie in je team. Maak technologie van begin af aan onderdeel van het dna van je bedrijf.
  7. Vertrouw je teams en geef ze de autonomie die ze nog hebben om snel te kunnen beslissen.
  8. Bouw een sterke cultuur op. Vooral ook als de beste manier om je getalenteerde mensen vast te houden. Laat je mensen zien dat je gecommitteerd bent aan hun groei door van binnenuit te promoveren, goed werk te vieren en te zorgen voor goede vangnetten in tijden van tegenslag.
  9. Weet wanneer je moet pushen en los moet laten. In de begindagen moet het waarschijnlijk plankgas, geen tijd voor consensus. In andere stadia is een meer samenwerkende aanpak effectiever.
  10. Gebruik de feedback van de klanten. Eén: vraag ze om feedback. Twee: luister Doe er wat mee. Laat de feedback liefst verzamelen door een derde – zodat je de feedback niet kunt beïnvloeden.

Bron: Management Today, 16-9-2016

Door: Eduard Kerkman – redacteur Management Executive

Boekentips:

Reageer op dit artikel