artikel

Afscheid van de klassieke manager?

Organisatie

Steeds meer bedrijven nemen afscheid van de klassieke manager. Zelfsturende teams zijn hot. Alleen wordt er vergeten dat er dan een organisatiemodel nodig is dat werkt op basis van vertrouwen. Maar tegelijk werkt met duidelijk meetbare doelen voor collega’s en teams. En dat is een lastige spagaat soms. Vooral voor bedrijven die werken op basis van controle en niet op basis van vertrouwen. En die hun managers daarbij stimuleren.

Afscheid van de klassieke manager?

Bij veel organisaties levert 80 procent van de managers geen enkele bijdrage aan het operationele resultaat van de organisaties. Zij verschuilen zich voor de collega’s die ze zouden moeten aansturen. Ze verstoppen zich in meetings met collega-managers om over allerlei vage dingen te praten. En ze bedienen zich van software om te controleren wat hun medewerkers doen. En ze hebben zo eigenlijk voor niemand toegevoegde waarde.

Meemetselen

Een manager heeft wel toegevoegde waarde als hij of zij zich opstelt als een meewerkend voorman. Dus niet alleen coördineren wie welk stuk metselt, maar zelf ook de stenen sjouwen en meemetselen. Niet alleen meedenken met de marketingstrategie, maar zelf ook sea-campagnes opzetten. Niet alleen targets voor het callcenter bepalen, maar zelf ook meebellen. En ondertussen op basis van zijn of haar vakinhoudelijke kennis een vraagbaak, steun- en toeverlaat en coach voor het team zijn. Dan creëer je meerwaarde als manager. En dan heb je als organisatie ook echt wat aan al die duurbetaalde mannen en vrouwen.

Bonus manager voor punten team

Maar ja, dat gebeurt vaak niet. Veel organisaties hebben een andere beloningsstructuur. Als je ergens goed in bent, dan mag je manager worden. En als beloning omdat je zo’n goede marketeer was, hoef je niets meer met marketing te doen. Behalve dan je personeel controleren en vrije dagen goedkeuren. Weg toegevoegde waarde. En het is nog erger dat die managers veelal een bonus krijgen, omdat het team punten scoort.

Ik ben voor afschaffing van 80 procent van het management. En uit onderzoek van professor Richard Boyatzis bleek ook dat dat kan. Volgens zijn onderzoek dat meer dan 30 jaar duurde, waarbij hij honderdduizenden mensen in 92 landen ondervroeg, bleek dat 80% van de managers uit de organisatie geschrapt kan worden, en dat het werk dan beter wordt gedaan.

Ik vraag me af wanneer we gaan beginnen?

Door: Eduard van Brakel

Boekentips:

Reageer op dit artikel