artikel

De actuele visie van David Packard (1912-1996)

Organisatie

Risicomanagement te belangrijk om aan de afdeling risicomanagement over te laten. Dit is een parafrase van een beroemde uitspraak van David Packard: “Marketing is far too important to be left only to the marketing department!” David Packard (1912-1996) was samen met William Hewlett oprichter van het befaamde Hewlett-Packard. Hij deed deze uitspraak in 1987, inmiddels 30 jaar geleden.

De actuele visie van David Packard (1912-1996)
Martin van Staveren

Opvallend: ik kwam deze uitspraak tegen in een boek over de marketingorganisatie van de toekomst…  Was David Packard z’n tijd zo ver vooruit? Of is zijn uitspraak intussen weer actueel geworden, in ons turbulente digitale tijdperk?

In elk geval vind ik de overeenkomst met risicomanagement treffend. In veel organisaties zie ik de worsteling tussen centraal en decentraal risicomanagement, inclusief de verdeling van rollen en verantwoordelijkheden tussen de zogenoemde “Three Lines of Defence” (TLoD).

Samengevat legt dit TLoD model de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van risicomanagement in de 1e lijn bij het lijnmanagement, die voor de inrichting ervan in de 2e lijn – de afdeling Risicomanagement- , en die voor de controle erop in de 3e lijn – de interne auditor. In de praktijk neemt niet zelden de 2e lijn een groot deel van het risicomanagement van de 1e lijn over. Is dit erg? Ja, want het risico-eigenaarschap, in relatie tot het eigenaarschap voor de organisatie- afdeling- en teamdoelen, verwatert op deze manier.

Risico-verantwoordelijkheid

Een positieve trend die ik waarneem is die van méér risico-verantwoordelijkheid terug naar de 1e lijn, het lijnmanagement, oftewel de dagelijkse business. Dit sluit aan bij de filosofie van risicogestuurd werken: effectief omgaan met risico’s doe je vooral in bestaande werk- en managementprocessen. Om zo de gewenste uitkomst van die processen optimaal te ondersteunen, ondanks inherente onzekerheid en risico’s.

Wat mij betreft is het antwoord dus een overtuigend ja: in de VUCA-wereld van 2017 is risicomanagement te belangrijk om aan de afdeling Risicomanagement over te laten. Met dank aan David Packard.

Door: Martin van Staveren
Dr. ir. Martin van Staveren MBA (1964) is adviseur / eigenaar van VSRM en adviseert organisaties over effectiever omgaan met risico’s en onderliggende onzekerheden. Hij is ook kerndocent aan de postacademische masteropleidingen Risicomanagement en Public Management, Universiteit Twente. Begin 2015 verscheen zijn boek ‘Risicogestuurd werken in de praktijk‘.

Reageer op dit artikel