artikel

Drie mythes over zelfsturende organisaties

Organisatie

Zelfsturende organisaties worden steeds meer gemeengoed. Veel organisaties voeren vormen van zelfsturing in, of denken er op zijn minst over na. Maar er doen ook nog veel mythes over zelfsturing de ronde. En het wordt tijd om die te ontzenuwen.

Drie mythes over zelfsturende organisaties
  1. Er is geen organisatiestructuur.
    In werkelijkheid zijn zelfsturende organisatiemodellen op een complexe manier genest. Zo kan een holacratiecirkel meerdere subcirkels bevatten met elk weer hun eigen subcirkels. Bij Zappos heeft de General Company Circle – de enige cirkel die niet genest is in een andere cirkel – 18 subcirkels.
  2. Hiërarchie bestaat niet meer.
    Zappos heeft nu twee keer zo veel lead link-functies als dat het managers had in de pre-holacratie. Wat is er anders, los van het label? Leidinggevende verantwoordelijkheid hoort bij de functies, niet langer bij de individuen met die functies. Gezag mag dan contextueel zijn, het bestaat wel.
  3. Alles wordt besloten via consensus.
    Het is niet meeste stemmen gelden – en niet iedereen hoeft het eens te zijn met elk idee dat voet aan de grond krijgt. In een holacratie kan ieder lid van een cirkel veranderingen voorstellen – en die worden dan geëffectueerd, tenzij enig ander lid van de cirkel hard maakt dat die de cirkel zouden schaden.

Door: Yvonne Halink – redacteur Management Executive

Reageer op dit artikel