artikel

Waarom vrouwelijke topmanagers beter worden betaald

Organisatie

Geloof het of niet: onderzoek wijst uit dat vrouwelijke CEO’s beter worden beloond dan hun mannelijke evenknieën. Hetzelfde geldt voor CEO’s uit minderheidsgroepen. Onduidelijk is hoe dat komt.

Waarom vrouwelijke topmanagers beter worden betaald

Het traditionele beeld van de ongelijkheid in salaris tussen mannen en vrouwen behoeft nuancering. Jonge vrouwelijke professionals verdienen gemiddeld meer dat hun jonge mannelijke collega’s, die exact hetzelfde werk doen. Dat blijkt ook op te gaan voor functies in de top van ondernemingen. Niet alleen voor het soort functies waarin (in Nederland) Kluwer’s Nancy McKinstry met afstand de grootste veelverdiener is – die van CEO. Maar ook voor senior managementfuncties in het algemeen. Nog meer onverwachts: niet-blanke CEO’s verdienen beter dan blanke CEO’s.

Straatje schoonvegen

Vorig jaar presenteerde executive compensation-firma Equilar een paar interessante conclusies na onderzoek bij 341 van de 500 grootste ondernemingen in de VS. De (slechts) 17 vrouwelijke CEO’s verdienen per persoon per jaar gemiddeld bijna $8 miljoen meer dan hun 324 mannelijke tegenhangers. En dit beeld wordt bevestigd in twee andere grondige academische studies. Zo bleek dat vrouwen met een senior managementpositie tot 10% meer verdienen dan hun mannelijke peers. Bovendien: dat niet alleen vrouwelijke CEO’s beter worden betaald dan hun mannelijke collega’s, maar dat – in de VS  – ook niet-blanke CEO’s (zwart, Aziatisch, Latijns-Amerikaans en indiaans) meer betaald krijgen dan witte CEO’s.

Maar: hang de vlag nog niet uit. Vrouwen en minderheden trekken nog steeds aan het kortste eind wat de honorering van dezelfde werkzaamheden betreft. Vrouwen verdienen in de VS 81 cent voor werk waar een witte mannelijke collega 1 dollar voor verdient; en een zwarte man 71 cent.

Dat roept eens te meer de vraag op waarom de situatie op executiveniveau zo sterk afwijkt. Zijn de vrouwelijke en niet-witte toppers gewoon ‘toevallig’ veel beter in hun werk? Ligt het aan progressief beleid om meer vrouwen en niet-blanke mannen voor topposities aan te trekken?

Feit is dat vrouwelijke high-potentials in bedrijven met diversiteitsdoelen meer verdienen dan mannen. Het zou ook nog eenvoudigweg een zaak kunnen zijn van vraag en aanbod: gekwalificeerde vrouwelijke en niet-blanke executives zijn zeer gewild maar ook schaars – en schaarste betaalt zich uit.

Misschien willen sommige bedrijven slecht gedrag in het verleden compenseren door nu hun straatje schoon te vegen door vrouwen en minderheden extra veel te betalen. Opvallend is hoe dan ook dat ondernemingen met een vrouw in de C-suite heel vaak minder vrouwen in dienst hebben in de topposities daaronder.

Bron: Harvard Business Review

Door: Eduard Kerkman – redacteur Management Executive

 

Reageer op dit artikel