artikel

Als je organisatie op angst draait

Organisatie

Angst is altijd een slecht raadgever. Ook voor organisaties.

Als je organisatie op angst draait

Een cultuur van angst pakt altijd slecht uit voor een organisatie. Het is killing voor het initiatief, de innovatie en de groei, stimuleert tot onethisch of asociaal gedrag, maakt je slimme, getalenteerde mensen nutteloos. Als een organisatie wordt beheerst door angst, hoe pak je dat dan aan?

Keer het tij in je organisatie

  1. Benadruk het belang van samenwerking op executiveniveau. En screen senior managers op emotionele intelligentie.
  2. Volg de angstradar. Bespreek het onderwerp angst op managementmeetings, inclusief de negatieve effecten van angstgedreven gedrag op persoonlijke verhoudingen, informatiestromen, besluitvorming enzovoort.
  3. Ga voor kennis boven straf. Faciliteer organisatiedialogen waarin mensen zich veilig voelen om openlijk over fouten en bijna-missers te praten.
  4. Spreek de waarheid: stimuleer tot authentieke dialoog. Zet als leider de toon door openhartig over issues te zijn. Accepteer de zorgen die mensen hebben en pretendeer niet altijd alle antwoorden te hebben op vragen.
  5. Beloon de juiste dingen (gedrag, resultaten) maar overdrijf beloningen niet. Als de beloning te hoog is, maakt je brein een switch: van de hoop om hem te krijgen naar de angst om hem kwijt te raken.

Symptomen van een bange organisatie

  • afwezigheid van vrije, open dialoog
  • weerstanden om te participeren
  • alleen lippendienst bewijzen aan actieplannen
  • onwil om slecht nieuws door te geven naar boven
  • gebrek aan echt engagement

Bron: Insead Knowledge

Door:  Eduard Kerkman – redacteur Management Executive

Reageer op dit artikel