artikel

Werkgever aansprakelijk voor ongeval bij code rood?

Organisatie

Nederland werd opeens wit en daardoor was het code rood. De sneeuw kwam met bakken uit de lucht en dat zorgde voor ontregelde dienstverlening bij de NS en voor monsterfiles op de vaderlandse wegen. Ondanks alle waarschuwingen om thuis te blijven, gingen we massaal naar ons werk en namen ongelukken op de koop toe.

Werkgever aansprakelijk voor ongeval bij code rood?

Het wachten is op een proefproces van een verzekeraar, zoals radiopresentator René van den Abeelen opmerkte. Want hoe ver mag je als werkgever gaan? Rijkswaterstaat roept op om thuis te blijven, de NS zegt dat je de reis moet uitstellen. De weerbureaus verwachten gevaarlijk weer. Mag je dan als werkgever verlangen dat je werknemer naar het werk komt?

En wat als je dan onderweg een ongeluk krijgt? De vraag zal komen: waarnaartoe was u onderweg? En dan geef je als antwoord dat je naar het werk moest, omdat de baas erop stond dat je kwam. Een beetje verzekeraar zal dan onder de schadeclaim uit willen komen. Die zal zeggen: de autoriteiten zeggen dat u alleen als het absoluut noodzakelijk was de weg op moest. Gewoon naar het werk gaan, vinden wij niet absoluut noodzakelijk. Dus het is uw eigen schuld dat u schade heeft. Wij vergoeden niets, laat uw baas dat maar doen.

Altijd bereikbaar?

Hetzelfde geldt voor het altijd bereikbaar zijn. Veel werknemers kunnen hun werkmail op de smartphone of tablet van de zaak lezen. En dat kan dus ook onderweg. Stel nou dat die werknemer zijn zakelijke mail of WhatsApp onderweg beantwoordt en een ongeluk maakt? Volgens ondernemer en schrijver Erik Jan Koedijk (binnenkort een interview met hem op Management Impact) is dat ook een proefproces waard.

De vraag is hoe ver de loyaliteit van werknemer naar werkgever gaat. Wie betaalt, bepaalt zou je zeggen. Maar gaat die stelregel ook op als werknemers zich daardoor in gevaarlijke omstandigheden brengen omdat dat moet van de baas?

Er is al veel wetgeving die gaat over veiligheid op de werkplek. Arboregels, regels rondom gevaarlijke stoffen, arbeidstijdenwet, maar ook vertrouwenspersonen zorgen voor de fysieke en mentale veiligheid van werknemers. En dat is goed. En waarom zou die verantwoordelijkheid van de baas niet nog verder uitgebreid kunnen worden? Aansprakelijkheid voor de werkgever bij ongevallen tijdens code rood. Aansprakelijkheid voor de werkgever door ongevallen door het checken van werkmail? Of is dat een stap te ver? Deel je mening in de reacties hieronder!

Door: Eduard van Brakel

 

Reageer op dit artikel